We brengen onze zonnecrème verkeerd aan

Thinkstock
Of je nu op een of andere costa ligt of gewoon in eigen land vakantie houdt, het is enorm belangrijk dat je je goed insmeert. De regels ken je waarschijnlijk wel: gebruik een royale hoeveelheid en breng elke paar uur een extra laagje aan. En besteed extra aandacht aan je gezicht, want volgens de wetenschap doen we het daar niet helemaal juist.

Dat zonneschade de kans op huidkanker verhoogt, hoeven we je niet meer te vertellen. In de meeste strandtassen is intussen wel een goede beschermingsfactor te vinden, maar je insmeren wil niet meteen zeggen dat je helemaal veilig bent. Volgens een recent onderzoek van University of Liverpool maken we immers allemaal een grote fout.

Zowat iedereen die zich insmeert, brengt ook zonnecrème aan in het gezicht. Maar zowat tien procent van het gelaat wordt daarbij overgeslagen, merkten de onderzoekers. Vooral de heel erg dunne en gevoelige huid rond de ogen krijgt bijna nooit een laagje, terwijl daar toch 5 tot 10 procent van alle huidkankers voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat we gemiddeld 9,5 procent van ons gezicht niet insmeren. 13 procent van de proefpersonen sloeg de oogleden over, en 77 procent bracht geen crème aan tussen de ooghoeken en de neusbrug.

Irritatie
Co-auteur Kevin Hamill noemt de resultaten teleurstellend, maar niet heel verrassend. "Andere studies hebben al uitgewezen dat mensen veel te weinig zonnecrème aanbrengen in hun gezicht; zowat de helft van wat eigenlijk zou moeten. En dat terwijl 90 procent van alle basaalcelcarcinomen in het gelaat of de nek voorkomen."

Zowat de helft van de testers sloeg de ogen bewust over, omdat ze vreesden dat ze irritatie zouden oplopen door het product. Heel wat merken waarschuwen ook om weg te blijven van je ogen als je je insmeert. Hamill raadt in dat geval aan om op zoek te gaan naar waterafstotende formules of producten die specifiek voor het gelaat zijn ontworpen. Nog steeds niet overtuigd? Dan zijn ook alternatieve vormen van bescherming. Dit artikel vertelt je daar alles over.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Johan De kegel

  Khem ook altijd last om zonnebrand olie te smeren in de regen......

 • M van der Reijden

  Daar komt het doorheen en beland dan in mijn ogen en dat prikt enorm. Dus ik smeer dat meestal ook niet in of superdun. Zelfde als met andere cremes. Het is zo dun dat het dus door mijn huid heen mijn ogen inloopt. Brr

 • Remi Verbeke

  Smeren is dikke business, juist van je dik in te smeren met duizelingwekkende hoge factoren zijn kankerverwekkend door de vele schadelijke synthetische stoffen en siliconen die er in zitten, die uw huid volledig afsluiten, juist dit is kankerverwekkend.

 • R Z

  Ik smeet aan de buitenkant van mijn huid. Zou de binnenkant beter zijn?

 • Ikke En Nu Gij

  Ik lees ongetwijfeld ook al hareng deze website verkeerd.