Wat zijn die witte pluisjes in de lucht?

James Arthur
Heb jij het ook al gemerkt? Er vliegen tegenwoordig zo veel pluisjes door de lucht, dat het haast lijkt te sneeuwen. Maar waar komen die vandaan en wat is het eigenlijk?

Een ding is zeker: ze irriteren een bepaalde collega mateloos. “Het is toch niet normaal, het lijkt wel alsof het sneeuwt”, zei ze met dichtgeknepen ogen. “Die verdomde pollen”, klonk het nog. Al snel ontstond er een discussie: wat zijn die witte pluisjes eigenlijk?

We werden het maar niet eens, en deden snel een beroep op Google. Wat blijkt: het zijn géén pollen. Mensen met een allergie moeten dus niet beginnen panikeren als ze plots vreemde dingen zien ronddwarrelen in de lucht. Het gaat wél om donsachtige zaden van de populier en de wilg of vruchtjes van de paardebloem. Zulke pluisjes zijn niet allergieverwekkend. Tegen eind juni verdwijnen ze opnieuw.

Pollen of stuifmeelkorrels zijn trouwens quasi onzichtbaar voor het blote oog. Pas als je ze onder een microscoop legt, zien ze eruit als bijzondere bolletjes.  
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gerrit defreyne

  Blijkbaar weet men niets meer. De witte pluisjes zijn afkomstig van de uitgebloeide paardenbloemen welke in dit voorjaar massaal bloeiden. In de vorige eeuw wisten wij dat allemaal , vandaag roept men hard om de bescherming van de natuur maar men kent de natuur niet meer.

 • Rudy van Wayenberge

  @Georges Kuster; Het staat er toch in...leer eens begrijpend lezen...

 • Pasceline Dubois

  Erg als je dat niet wist ....

 • Van John

  Iets irritant.net als de zomer.weg ermee.ik wil winter

 • Georges Kuster

  Misschien erbij zeggen wat die witte pluizen dan wel zijn! Ik dacht aan zaad van de populier en wilg?