Wat werkt er wel en niet tegen een kater? Dokters geven advies en dat is best confronterend

thinkstock
Een omelet met spek, opnieuw een pint drinken of alle giftige stoffen eruit zweten bij het sporten: als het op middeltjes tegen een kater aankomt, heeft iedereen zo zijn zelfverklaarde geweldige trucjes. Geen ervan is - helaas - een waterdicht wondermiddel. Hoe komt het dat ons lichaam een overdosis alcohol zo moeilijk verwerkt, en hoe kunnen we toch een handje helpen? 

"Een kater is een complex gegeven," legt toxicoloog Dr. Ed Boyer uit aan Time. "Er zijn veel theorieën over wat precies een kater veroorzaakt, maar niemand kan het exact verklaren. Vandaar dat er ook geen pasklare oplossing voor is." Helaas hangt daar nog meer slecht nieuws aan vast, voor wie gisteren iets te enthousiast in de cocktails is gevlogen: "Er is geen enkel middeltje dat de volledige kater kan genezen," weet Dr. David Aizenberg. "Een kater tast zowat elk systeem in je lichaam aan, van je hersenen tot je darmen tot je hart. Er bestaat geen magische oplossing als je van elk symptoom verlost wil raken." Tenzij niet te veel drinken in de eerste plaats, maar daarvoor is het mogelijk al te laat. 

Toch is er ook goed nieuws. Aizenberg bevestigt dat er wel een aantal dingen zijn die de verschillende symptomen kunnen verzachten. De dokters overlopen de vaakst voorkomende anti-katertips, en ontkrachten meteen enkele hardnekkige mythes.  

De giftige stoffen uitzweten

Sportievelingen zweren bij een loopsessie om 'alle giftige stoffen eruit te zweten'. Lichtjes sporten zou je inderdaad een beter gevoel kunnen geven, tipt Boyer, omdat je naar buiten gaat en iets onderneemt. Toch waarschuwt Aizenberg om voorzichtig te zijn bij het sporten met een kater. Je coördinatie is slechter en je denkt minder helder met een kater. Ook kan sporten je nog meer uitdrogen, doordat je hevig zweet. Dat je giftige stoffen eruit kan zweten, is een mythe, ontkrachten de dokters. Een frisse neus halen door een fikse wandeling te maken, is wel een risicoloos idee dat je een opkikker kan bezorgen.

Opnieuw beginnen drinken

Gewoon opnieuw beginnen met het drankje waarmee je de vorige avond bent geëindigd, klinkt het stoere advies wel eens. Maar dat raden de dokters ten stelligste af. "We zien dat soort gedrag als een rode vlag, een mogelijk signaal van verslaving. Sommige mensen zeggen dat ze zich er effectief beter door gaan voelen, maar zo onschuldig is dat niet." 

Vet eten

Het is een mythe dat vet voedsel de alcohol zal opslorpen, maar het kan je wel een beter gevoel bezorgen, legt Aizenberg uit. "Als je vet voedsel eet, is de alcohol nog steeds aanwezig in je lichaam en daar zal het eten niks aan veranderen. Wel kan iets substantieels in je maag stoppen helpen tegen overgeven en misselijkheid."

De kans is groot dat je meer zin heb in een cheeseburger dan in een slaatje na een hevig avondje, maar de dokters tippen dat gezonde voeding een nog beter optie is. "Als je maag geïrriteerd is, zullen gezonde voedingsmiddelen die niet veel vragen van de vertering voor zo min mogelijk irritatie zorgen, waarmee je de kans op overgeven en misselijkheid inperkt."

Een pijnstiller voor het slapengaan

's Avonds al een pijnstiller nemen voor de hoofdpijn die gaat komen, klinkt een andere veelgehoorde theorie. Onzin, zo ontkracht Aizenberg. "Ibuprofen werkt maar vier tot zes uren. De pijnstillende effecten zullen uitgewerkt zijn zodra je wakker wordt. Bovendien zorgen dit soort pillen voor meer zuur in de maag, wat voor misselijkheid en overgeven kan zorgen."

Water drinken voor het slapengaan

Veel water drinken kan helpen om je lichaam opnieuw te hydrateren, al is het volgens beide dokters nog nooit bewezen dat veel water drinken voor het slapengaan helpt om de katersymptomen tegen de ochtend te verlichten. De enige echte manier om een kater te voorkomen, is niet te veel alcohol drinken en ook tussendoor af en toe en glas water te drinken, tippen de dokters nog. Maar wie dat gedaan had, was waarschijnlijk niet dit artikel aan het lezen. Volgende keer beter. 
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Douwen

  Tenzij je echt excesief veel drinkt zal voldoende water drinken voor het slapengaan wel degelijk helpen.

 • Eida Lam

  Ooit eens een appel proberen eten op een kater. Dat was vreselijk ...

 • Eric De landtsheer

  alcohol trekt vocht uit het lichaam. Door water te drinken voor slapengaan, lost ge al veel op, maar niet alles. Hangt wel wat af hoe zwaar men is doorgezakt.

 • Bart Van Deun

  Specialisten weten het wel: Als je teveel drinkt maken de hersenen een stof aan die je veel hoofdpijn bezorgen... dus niet het drankje zelf...

 • Pieterjan Labath

  En altijd heb je dan de betweters die anderen denken te moeten vertellen wat ze moeten doen met hun leven. Ik drink zelf af en toe veel te veel maar kzou al die "gezonde" mensen die niet drinken eens willen zien lopen,ik sport elke dag van de week en ben wss 10x fitter dan de droogstoppels!