Wat vertelt jouw tong over je gezondheid?

thinkstock
Vergeet bloedafnames en andere testen: je tong uitsteken kan al voldoende zijn om naar je gezondheid te peilen. Van allergieën tot syfilis, je tong vertelt je wat je hebt.

Een gezonde tong hoort mooi roze te zijn, schoon en vol smaakpapillen. Zodra je je echter minder goed voelt, verandert het uiterlijk van het orgaan. Van koorts, hoofdpijn en hoesten tot geelzucht en spijsverteringsproblemen, dokters kunnen je tong gebruiken om hun diagnose te stellen.

Zo is een rode, witte of zelfs zwarte tong al geen goed teken. Het kan wijzen op infecties, een overdosis antibiotica of schimmels. Een gezwollen tong kan dan weer een allergische reactie aantonen.

Een vlezige tong zonder papillen kan dan weer veroorzaakt worden door een of ander vitaminetekort of bloedarmoede. Ook zweertjes of bultjes zijn nooit een goed teken, alsook onverklaarbare bloedingen. Dat kan wijzen op zaken als de ziekte van Crohn, darmproblemen of zelfs kanker.

Natuurlijk hoef je niet meteen in paniek te zijn als je tong een van de voorgaande kenmerken vertoont. Het kan ook onschuldig zijn. Toch ga je dan beter even langs bij de huisarts, aangezien de tong toch een heel goede indicatie is, waarschuwen experts.

thinkstock