Wat te weinig vitamine D met je lichaam kan doen

THINKSTOCK
Wie de lentezon nog niet met open armen ontvangen heeft, moet dat beslist eens doen. Experten stellen dat we ruim 80 tot 90 procent van onze vitamine D plukken uit zonnestralen. Hoewel een gebalanceerd eetpatroon zeker bijdraagt tot een gezond vitamine D-gehalte, maakt een gebrek aan zonlicht ons vatbaar voor een hele reeks kwaaltjes.

Dit is wat een tekort aan vitamine D met je lichaam kan doen:

Pijn
Zeker in de wintermaanden kunnen vooral volwassenen last hebben van pijn in de botten en de spieren. Gewrichten voelen bovendien stijver aan, zeker bij het opstaan.

Dip
Vitamine D stimuleert de aanmaak van 'happy' hormoon serotonine, wat - je raadt het al - wonderen doet voor je gemoed. Wanneer je te weinig van deze cruciale vitamine opneemt, ben je dus heel wat gevoeliger voor mentale dipjes.

Zweet
Een zweterig (voor)hoofd zou één van de eerste, klassieke signalen zijn van een tekort aan vitamine D.

Gewicht
Wie kampt met overgewicht én een tekort heeft aan vitamine D, moet een veel groter inhaalmanoeuvre doen dan mensen met een gezonde hoeveelheid lichaamsvet. Dit komt omdat vitamine D vetoplosbaar is, wat wil zeggen dat hoe meer vet je hebt, hoe meer de vitamine verdund wordt, waardoor je logischerwijs ook meer zou moeten opnemen.

Darmen
Ook aandoeningen als de ziekte van Crohn of het prikkelbaredarmsyndroom vergroten het risico op een vitamine D-tekort. De manier waarop vet door het lichaam geabsorbeerd wordt is hierbij cruciaal. Heel vaak gaan darm- en maagproblemen gepaard met een lagere vetabsorptie, wat ook de opname van vetoplasbare vitamines D vermindert.

Vitamine D
Om op een veilige manier aan een gezonde, dagelijkse dosis (1.000 IE (Internationale Eenheid) voor kinderen en 1.500 à 2.000 IE voor volwassenen) vitamine D te komen, wordt een slimme omgang met zonneschijn aangeraden. Aangezien de productie van deze vitamine enkel kan plaatsvinden op een onbeschermde huid, is het aangeraden om 10 à 15 minuutjes zonder zonnemelk in de zon te komen. Wie langer wil zonnen, moet zich daarna uiteraard goed insmeren. Voor maximale opname van vitamine D ontbloot je indien mogelijk best armen, benen, buik en rug.

THINKSTOCKReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels