Wat je nu al kan doen om te vermijden dat je ziek wordt

thinkstock
De herfst is naar goede traditie niet alleen het seizoen van de vallende bladeren en wollen sjaals, maar ook dat van de volgesnotterde zakdoekjes en liters kippensoep. Ieder jaar opnieuw worden we weer geveld door vervelende kwaaltjes, of dat nu de griep of een stevige verkoudheid is. Neem nu al je voorzorgen, en wedden dat jij dit jaar de dans wél ontspringt?

Vóór je ziek bent

Het grootste probleem ligt niet bij jezelf, maar de anderen. Misschien heeft je collega wel een verkoudheid te pakken, of heeft die man naast je op de trein heimelijk de griep. Probeer dan maar eens om zelf niét ziek te worden met al die bacteriën rondom je. Al zijn er een paar dingen die je kan doen:

- Was je handen zo vaak mogelijk. En dat is niet gewoon je handen snel onder de kraan steken. Was je handen minstens 20 seconden lang met zeep en water, en vergeet zeker het plekje tussen je vingers en onder je nagels niet. Blijf ook zo veel mogelijk met je handen weg van je neus, mond en gezicht in het algemeen.

- Ontsmet je werkplek. En je eettafel, kookeiland, de deurknoppen, afstandsbediening van de televisie, je laptop en telefoon. Bacteriën kruipen overal en kunnen maar liefst 24 uur op een plek overleven, dus zorg dat je alles goed schoonmaakt en dat je op verplaatsing desinfecterende doekjes bij je hebt.

- Verzorg jezelf. Je lichaam is er een kéi in om je te beschermen tegen ziektes, zeker als je er zelf voor zorgt dat je immuunsysteem in topconditie is. Dat doe je door goed te eten (veel fruit en groenten) en voldoende te rusten. Vergeet ook je dagelijkse portie beweging niet, en beperk dat avondlijke glaasje wijn tot een minimum.

Wat als je je nu al niet zo best voelt?

Probeer anderen te beschermen, en hoest of nies zo veel mogelijk in de holte van je elleboog in plaats van je handen. Ook nu geldt trouwens dat je je handen best wast nadat je je mond of neus aangeraakt hebt, zelfs al was het maar met een zakdoekje.

Wat doe je beter niet?

- Deel geen eten, drank, bekertjes of andere voorwerpen met anderen.

- Ben je weer beter? Vergeet dan zeker niet om je tandenborstel weg te gooien. Zorg er ook voor dat je de tandenborstel van de zieke gescheiden houdt van de andere tandenborstels.

- Deel geen kussen of deken met de zieke. Het is beter dat jullie deze periode apart slapen. Wanneer hij of zij beter is, was dan alle lakens voor jullie terug samen in bed kruipen.

- Zorg ervoor dat kinderen hun speelgoed niet uitlenen aan anderen als ze ziek zijn. Toch gebeurd? Zorg er dan voor dat je de speeltjes goed ontsmet.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jo Van Caenegem

  Ververs af en toe het plastic waar je jezelf vacuum in verpakte op 1 oktober en alles komt goed:)

 • heilige geest

  Akkoord met Jan: als je echt ziek bent blijf dan thuis en hou uw kinderen thuis ipv iedereen te besmetten! Ook als je echt ziek bent ga je niet naar dokter want je besmet iedereen in de wachtzaal!

 • Jan Van den Bergh

  Blijf thuis als je ziek bent . Het grote probleem zijn de helden die rillend en zwetend gaan werken en zo hun virussen doorgeven aan de rest .

 • Jeanne Delvoy

  Doe aan sport zodat je fysiek in orde bent.

 • Gunther Sallis

  Hierbeneden duikt het hygiëne hypothese virus weer op. Immuunsystemen zijn inderdaad gebaat bij de aanwezigheid van sommige bacteriën. Doch zijn deze alleen terug te vinden in natuurlijke omgevingen. Wat je vind in de menselijke omgeving zijn vaak niet goedaardige bacteriën. Dus is dat advies gegrond. Waanzinnig dat je denkt dat door schadelijke stoffen van je handen te wassen je contact met bacteriën dusdanig verstoort dat het je immuunsysteem treft. Bacteriën zitten in de lucht!