Wat je (niet) moet eten als je last hebt van hooikoorts

thinkstock
Sommige mensen kunnen amper wachten tot buiten alles weer in bloei staat, maar anderen vrezen het niezen, hoesten en de jeukende ogen die daarmee gepaard gaan. Bovendien verwachten experten een zeer zwaar allergieseizoen, dus kan je maar beter goed voorbereid zijn. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen daarbij helpen, terwijl andere het net erger maken. Een overzichtje.

Wie last heeft van hooikoorts weet waarschijnlijk welke bomen, bloemen of planten de grootste boosdoeners zijn en wat ze kunnen doen om het niezen te stoppen, bijvoorbeeld met medicijnen of natuurlijke middelen. "Toch is het niet zo makkelijk als bij een voedselallergie", zegt dr. Leonard Bielory. "Daarbij stop je met die producten te eten en krijg je geen allergische reactie meer."

Maar ook bij hooikoorts kan je aan de slag met voeding. Het vermijden van bepaalde producten - en het toevoegen van anderen - kan de kans op een allergie verminderen én je symptomen aanpakken. "Het is een levenskeuze, geen maaltijdkeuze", beklemtoont allergiespecialist dr. Bielory.

Dit moet je wél eten

- Vis
Uit verschillende studies is gebleken dat Omega 3-vetten het risico op allergieën verlaagt en de symptomen vermindert, waarschijnlijk met dank aan de anti-ontstekingseigenschappen. Je kan deze vetten vinden in vette vis, zoals zalm, maar ook in noten.

"Het nadeel is dat je vrij veel Omega 3 nodig hebt voor een klein effect", zegt allergiespecialist dr. Neil Kao.

- Appels
Een appel per dag houdt de allergie niet weg, maar de krachtige combinatie van een aantal bestanddelen kan minstens een beetje helpen. Door je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C op te nemen kan je jezelf beschermen tegen zowel allergieën als astma. De antioxidant quercetine, die gevonden wordt in de schil, werd dan weer gelinkt aan een betere werking van de longen.

Andere goede bronnen van vitamine c zijn appelsienen, rode pepers, aardbeien en tomaten.

- Blauwe druiven
"Het bekende resveratrol, de antioxidant in de schil van rode druiven die rode wijn een goede naam geeft, heeft anti-ontstekingseigenschappen die de symptomen kunnen verminderen", zegt dr. Kao.

Zo bleek uit een studie in 2007 dat kinderen die een traditioneel mediterraans dieet volgen, met druiven, appelsienen, appels en tomaten, minder last hebben van een piepende ademhaling en allergiesmptomen aan de neus.

- Warme dranken
Als je allergie zich uit in de vorm van een verstopte neus of een vervelende hoest, dan kan je gebruik maken van een van de tacktieken tegen een gewone verkoudheid: warme drankjes, zoals thee of kippensoep. Die verzachten niet alleen de symptomen, maar helpen je ook gehydrateerd te blijven.

Geen zin in een warme tas soep? "Inhaleren in een stomerige douche kan ook werken", zegt dr. Bielory.

Dit laat je beter staan

- Selderij
Omdat enkele van de meest voorkomende lente-allergieën uitgelokt worden door planten uit dezelfde familie als bepaalde voedingsmiddelen, kunnen bepaalde groenten en fruit leiden tot het 'mond allergie syndroom'. Dat is een soort voedselallergie, die een jeukende mond of keel veroorzaakt.

"Maïs is een gras, tarwe is een gras, rijst is een gras", zegt Bielory. "Dus als je allergisch bent aan gras, kan je een kruisreactie hebben op bepaalde voedingsmiddelen."

Selderij, perziken, tomaten en meloen kunnen problemen veroorzaken bij mensen die allergisch zijn aan grassen. Bananen, komkommers, meloenen en courgettes kunnen symptomen uitlokken bij mensen met een ambrosia-allergie.

- Pikante voeding
Capsaïcine, het bestanddeel dat hete pepers hun vuru geeft, kan allergiesymptomen uitlokken. "Je kan last krijgen van een loopneus, tranende ogen en je kan er zelfs door niezen", weet dr. Kao.

"Deze reacties komen via een andere weg dan echte allergieën", voegt dr. Bielory daaraan toe. Maar als de pikante voeding je al aanwezige symptomen doet verergeren, blijf je er beter van weg.

- Alcohol
Heb je soms last van een loopneus of een verstopte neus na een drankje of twee? Dat kan, want alcohol doet je bloedvaten uitzetten. Daardoor krijg je niet alleen een blos op je wangen, maar kan je allergie ook erger worden. "Het effect hangt af van persoon tot persoon, maar als je al last hebt, is het een goed idee om het rustig aan te doen."

Daarnaast zijn er ook een aantal natuurlijke histamines in alcohol, die aangemaakt worden tijdens het fermentatieproces. Afhankelijk van hoe je lichaam dat verwerkt, kan dat ook leiden tot meer allergiesymptomen", zo stond te lezen in de New York Times.