Ga naar de mobiele website
^ Top

Wat je best (niet) eet en drinkt bij een verkoudheid

Het is zover: de snotvaling viert weer hoogtij nu de kille herfstdagen de kop opsteken. Met jaarlijks miljoenen verkouden mensen wereldwijd zou je denken dat we al lang perfect weten wat goed is om te drinken en te eten. Toch lijkt iedereen er anders over te denken. Wat werkt nu echt en wat laat je best links liggen?

De tips die hier volgen, werden geplukt uit het brein van Ilyse Schapiro, een diëtiste uit New York die goede en slechte voeding en drinken voor de verkouden medemens op een rijtje heeft gezet. Nog even een weetje: In Amerika alleen al zijn er jaarlijks meer dan een miljard snotvallingen, dat melden de National Institutes of Health.

Go H2O
Gehydrateerd blijven is belangrijk, die gouden raad is alvast geen fabeltje. Water helpt namelijk de slijmen te verdunnen. "Het spoelt alles weg", aldus Schapiro. Plat water zou het beste werken, maar uiteraard is thee ook een prima alternatief. Het verzacht een pijnlijke keel, pakt opgehoopt slijm mee aan en bevat bovendien bergen antioxidanten die dienst doen als infectiebestrijders.

Vergeet fruitsap
"Je wil geen dranken met toegevoegde suikers drinken. Extra suiker verhindert namelijk dat witte bloedcellen de infectie aanpakken", klinkt het. Hoewel fruitsap rijk is aan vitamine C, bevat het vaak heel wat suiker en calorieën.

Wie op zoek is naar een stevige dosis vitamine C, gaat best recht naar de bron. Eet een appelsien of een pompelmoes of pers een beetje citroen of limoen in je thee. Op die manier krijg je veel meer vezels binnen én alleen natuurlijke suikers. Voor wie geen zin zou hebben in citrusvruchten: vitamine C is ook rijkelijk aanwezig in rode paprika's en kool.

(Kippen)soep slurpen
De warmte werkt verzachtend en het is makkelijk te eten, ook wanneer je hongergevoel verdwenen is. Eén soort soep steekt er met kop en schouders bovenuit: kippensoep. Ook dit stokoude cliché blijft overeind met andere woorden. Kippensoep zou een ontstekingsremmende werking hebben die de infecties actief helpt te bestrijden.

Pro proteïne, anti vet
Schapiro stelt dat je best ook voldoende proteïnen opneemt, zelfs al denk je in de verste verte niet aan eten. "Vis, kalkoen en kip helpen de organen die witte bloedcellen aanmaken", klinkt het. Blijf daarentegen ver weg van vette voeding als een sappige steak of gefrituurde etenswaren. Ze zijn veel moeilijker te verteren en kunnen je immuunsysteem alleen maar meer onderdrukken.

Ga voor gember
Gooi wat verse gember in kokend water tot het water geel kleurt en drink het vervolgens als thee met een beetje honing. Deze wortel heeft namelijk ook ontstekingsremmende krachten. "Je krijgt een 'twee voor één' als je daarnaast ook een gerechtje maakt met kip en gember", aldus Schapiro.

Lang leve look
Uit onderzoek is al gebleken dat mensen die frequent verse look eten, veel minder snel verkouden worden. "Het doodt bacteriën als je er vroeg bij bent", klinkt het. Je kan het toevoegen aan de kippensoep of andere proteïnerijke maaltijden en je kan het ook in kookwater van groenten gooien, denk maar aan broccoli. Zo geef je nog een extra boost aan de vitaminen en antioxidanten.

Alles behalve alcohol
Niet dat snipverkouden mensen meteen een feestje gaan geven, maar dat glaasje wijn om beter te slapen, kan best verleidelijk zijn. "Alcohol bevat stoffen die een negatieve werking hebben op het immuunsysteem. Het dehydrateert, onderdrukt de weerstand en weerhoudt je lichaam van de infectie tegen te gaan", besluit Schapiro.

Zuivel afzweren?
Voor elk onderzoek dat zegt dat je melkproducten moet vermijden bij een verkoudheid, is er wel eentje dat zegt dat het absoluut geen kwaad kan. Verwarrend? Absoluut! Het zou de slijmen kunnen verergeren. Schapiro raadt aan het gewoon te proberen en als het niet voor extra irritatie zorgt, kan je gerust zuivel eten. Het bevat namelijk heel wat proteïnen en vitamine D, die beide goed zijn tegen infecties.

Meer over


Meld een bug