Wat is het verschil tussen een geconventioneerde en niet-geconventioneerde arts?

Getty Images/iStockphoto
Hoe komt het dat je bij de ene arts € 42 betaalt voor een consultatie terwijl je bij de andere maar € 25 moet neertellen? Dat heeft allemaal te maken met het verschil tussen een geconventioneerde en niet-geconventioneerde arts. Dokter Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB legt er alles over uit.

“Geconventioneerde artsen hebben de conventie goedgekeurd, de een- of tweejaarlijkse overeenkomst waarin ziekenfondsen en artsen bepalen wat er gebeurt met de middelen van het RIZIV”, steekt de professor van wal. “Er ­worden initiatieven voor kwaliteitsbevordering ­besproken, prestaties die vergoed worden, en ook erelonen. 60% van de artsen moet de conventie goedkeuren. ­90% van de huisartsen en 80% van de specialisten is geconventioneerd. Wie niet geconventioneerd is, moet dat duidelijk kenbaar maken aan zijn patiënten. Want artsen die niet geconventioneerd zijn, zijn niet gebonden aan de erelonen die het RIZIV vastlegt en mogen vragen wat ze willen.” De terugbetaling die jij als patiënt van het ziekenfonds krijgt, blijft hetzelfde, dus betaal jij meer voor je consultatie of behandeling.

Alleen geconventioneerde artsen krijgen elk jaar een extra pensioenbonus van 5.000 euro. Een arts kan zich ook gedeeltelijk con­ventioneren en werkt dan ­bijvoorbeeld in het ziekenhuis met het conventie­tarief en privé met het vrije tarief. “Of ze passen het conventietarief toe voor patiënten die op de gewone consultatie komen en dus lang moeten wachten voor een afspraak. Wil je als ­patiënt meteen geholpen worden, dan betaal je het vrije tarief. Deze artsen krijgen dan maar de helft van hun pensioenbonus”, aldus Devroey.

Al kennen de conventietarieven enkele uitzonderingen. Devroey: “Als je bijvoorbeeld buiten de normale uren een ­huisbezoek aanvraagt, of een consultatie ’s nachts of in het weekend, terwijl er wel een wachtdienst is, mag de arts meer rekenen. Dat geldt ook voor een ­ziekenhuisverblijf in een eenpersoonskamer. Wie een ziekenhuisopname voor de boeg heeft, raad ik altijd aan zich vooraf te ­informeren over de ­gevraagde erelonen.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bauning Nathalie

  Geen onderscheid in terugbetaling tussen geconventioneerd of niet, terwijl tarief soms bijna dubbel is.... Waarom dan nog die onderscheiding in terugbetaling bij kinesisten?!?!

 • Ronald Van Roy

  Nog nergens berichtgeving bij mijn bv tandarts gezien. Waarom niet verplicht ?

 • Lou Bakker

  En waarom zijn de uren en dagen dat ze geconventioneerd zijn niet opgehangen in de wachtkamer zoals verplicht is ? Waarom zijn er die vragen wat ze willen en geconventioneerd aangeven ? En die krijgen dan nog eens 5000 euri ? Halloooo

 • Armand Wuyts

  Zo is het.Een goed werkende praktijk verdiend heel wat meer dan die bonus van 5000 euro!

 • Freddy Madou

  In Knokke ziekenhuis ben ik er achter gekomen dat ze allemaal niet geconventioneerd zijn daar is het kassa, kassa. en diegene die denken geconventioneerd te zijn vragen ook de volle pot 60 euro, nu niemand verplicht om daar te gaan, dus blijf ik er nu buiten, in 11 minuten via A 11 zijn we bij Az sint jan Brugge waar ze wel geconventioneerd zijn.