Ga naar de mobiele website
^ Top

Wat gebeurt er nu precies met je lichaam als je het ontbijt overslaat?

thinkstock
Het is zo snel gebeurd: op maandagmorgen blijven we al snel net iets te lang liggen, en dus moeten we ons uiteindelijk in zeven haasten in een gepaste outfit wurmen en zo snel mogelijk de deur uit hollen. Dat ontbijt? Dat schiet er dan al snel bij in. Maar hoe (on)gezond is dat nu eigenlijk?

Of je het ontbijt nu wel of niet mag overslaan, daarover blijven de meningen verdeeld. Volgens voedingsdeskundige Marijke Berkenpa is het best oké om het ontbijt eens over te slaan, terwijl een andere experte, Katty Uytersprot, het ontbijt net essentieel acht om fit en energiek de dag door te komen. Doe vooral wat voor jou het beste werkt, maar het is wél een feit dat wel of niet ontbijten een bepaald effect heeft op ons lichaam.

1. Weg energie

Omdat we 's nachts doorgaans niet eten (dat ommetje langs de kebabzaak na een nachtje feesten niet meegerekend), moet ons lichaam onze energiereserves aanspreken. En die moeten weer aangevuld worden voor we echt goed kunnen functioneren. Voeding is brandstof voor ons lichaam, en zonder komt dat motortje wel heel erg traag op gang.

2. Minder verbranding

Niet alleen dat energiepeil laat te wensen over, ook wie dat ontbijt overslaat om zo wat af te vallen, heeft het bij het verkeerde eind. Niet ontbijten zorgt er namelijk voor dat de verbranding minder efficiënt verloopt, waardoor onze metabole functies achteruitgaan. En dat betekent niet alleen dat we wat suffer en minder geconcentreerd zijn, maar ook dat onze stofwisseling trager verloopt, waardoor we de volgende maaltijden en snacks gemakkelijker gaan opslaan als energie. Resultaat? Extra kilootjes. En dat was nu net niet de bedoeling.

3. Slechte gewoontes

Volgens een studie van de universiteit van Helsinki zouden mensen die het ontbijt vaak overslaan ook meer roken, drinken en minder sporten. Geen goed nieuws voor onze gezondheid dus. "Mensen die 's ochtends goed ontbijten, hebben doorgaans een beter eetpatroon en een stabieler gewicht," aldus diëtist Emer Delany. Al is dit waarschijnlijk eerder een kip-of-eikwestie. Wie een goed ontbijt belangrijk vindt, zal sowieso al geneigd zijn om betere keuzes te maken op het vlak van gezondheid.

Meer over4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob Nalyd

  Jongens jongens. Brunchen. Nie meer en nie minder.

 • Lieven De Schynckel

  Ik drink altijd 1 pintje , dat zijn dan 2 boterhammen

 • a cks

  Ik sla het ontbijt al tientallen jaren over. Ik sport regelmatig, rook niet, en drink enkel occasioneel. Ik heb geen overgewicht en voel me er goed bij. Misschien niet het beste voorbeeld, maar die doemscenario's over de gevolgen van het overslaan van het ontbijt zijn toch een beetje overdreven.

 • Tygra Schepens

  Ik ontbijt nooit en voel me goed in mijn vel. Geen overgewicht en nog vol energie. Heb er mijn bedenkingen bij. Je voeld je eigen lichaam toch of niet?

Gesponsord

Meld een bug