Wat een slecht verduisterde kamer kan doen met je lijf

THINKSTOCK
Uit de Breakthrough Generations Study, waarvoor 113.000 vrouwen gedurende 40 jaar werden gevolgd om de risicofactoren voor borstkanker beter in kaart te brengen, blijkt dat slapen in een slecht verduisterde slaapkamer de kans op zwaarlijvigheid vergroot.

Blootstelling aan licht tijdens de nachtrust lijkt sterk verbonden te zijn met een hoger BMI en een grotere buikomtrek. "Het metabolisme wordt beïnvloed door de inwendige cycli die gekoppeld zijn aan slapen, wekken en licht. De link tussen een slechte verduistering 's nachts en obesitas is zeer intrigerend. Helaas kunnen we op dit punt in het onderzoek nog geen glasheldere oorzaak geven voor de associatie", verklaart professor Anthony Swerdlow van het Londense Institute of Cancer Research.

Tijdens de Breakthrough Generations Study werd gedurende 40 jaar gekeken naar de factoren die het risico op borstkanker verhogen. Uit het onderzoek bij 113.000 vrouwen blijkt nog maar eens dat overgewicht de kans doet stijgen. "Het is te vroeg om te stellen dat slapen in het duister het risico ingrijpend verlaagt, maar het verband is zeker interessant", luidt het besluit.