Wat een prestatie: 21 (ex-)kankerpatiënten trainen voor kwarttriatlon

Dat bewegen - en bij uitbreiding een gezonde levensstijl - belangrijk is voor de preventie, het herstel en de behandeling van kanker, daar zijn wetenschappers het al lang over eens. Omdat de nationale borstkankercampagne van Think-Pink tien jaar wordt, willen ze nog extra inzetten op bewegen. Daarom zetten ze hun schouders onder 'sterkk', een project van AZ Groeninge waarbij 21 lotgenoten klaargestoomd worden voor een kwarttriatlon. Na maandenlange voorbereiding zijn ze er klaar voor en daar werd een ontroerende reportage van gemaakt.

Sport heeft een positief effect op de levenskwaliteit van ex-kankerpatiënten, verkleint het risico op herval ker en rekent af met het algemene vermoeidheidsgevoel dat lotgenoten maar al te goed kennen. Bovendien is het een manier om na een kankerdiagnose opnieuw vertrouwen in je lichaam te krijgen. Terwijl je beweegt, leer je je lichaam - dat door de behandeling grondig veranderd is - ook opnieuw kennen.

Momenteel hebben ex-kankerpatiënten recht op 12 weken oncorevalidatie, waarna ze er alleen voorstaan. Nochtans is de stap naar een sportvereniging erg groot, en is zonder begeleiding verantwoord opnieuw bewegen geen eenvoudige klus. Om lotgenoten in beweging te brengen, heeft Think-Pink daarom hun schouders onder sterkk gezet. Via dat project kregen 21 lotgenoten de kans om zich voor te bereiden op een onderdeel van de kwarttriatlon, na medische screening en onder medische begeleiding van AZ Groeninge, met trainingsschema's op maat van Peak Level.

Nu zijn ze er volledig klaar voor om per 3 deel te nemen aan de kwarttriatlon van Kortrijk die volgende week zondag (18 juni) plaatsvindt. Op 20 mei kwam iedereen samen in Nieuwpoort om nog eens samen te trainen en daarvan werd een mooie reportage gemaakt. Die kun je hieronder bekijken: