Wat doet ons krabben wanneer het kriebelt? Wetenschappers vinden eindelijk een antwoord

THINKSTOCK
Wat veroorzaakt jeuk, en waarom bezorgt een kriebeling ons een onweerstaanbare drang om te krabben? De wetenschap tastte lang in het duister over dit soort vragen. Een nieuwe studie, die een licht werpt op de mechanismen in het lichaam wanneer we jeuk hebben, schept iets meer duidelijkheid.

Jeuk kan ongelooflijk vervelend zijn, maar heeft wel degelijk een doel: ons beschermen tegen huidschade. Een kriebeling duikt meestal op na een lichte aanraking en zet ons aan om te krabben. Op die manier wordt de bron van de jeuk verstoord - bijvoorbeeld een mug die een stevige knauw in uw arm zou zetten indien hij niet verjaagd werd.

Maar waarom veroorzaken sommige aanrakingen jeuk (zoals een mug), en andere niet (kleding die over uw huid wrijft)? Een nieuwe studie op muizen, gepubliceerd in het vakblad Science, biedt een nieuwe kijk op wat er zich in ons lichaam afspeelt wanneer we jeuk hebben.

Chronische jeuk

Volgens de onderzoekers bevindt zich in de wervelkolom een speciale groep zenuwcellen, die zich gedragen als een poort tussen de huid en de hersenen. Die cellen kunnen een kriebelend gevoel toegang verschaffen tot de hersenen, of het net tegenhouden. Gemuteerde muizen met een afwijking in deze cellen vertoonden een ontstellend verlangen om te krabben. Dat was zo intens dat ze bij hun inspanningen plukjes haar verloren.

Dit gedrag wordt ook gezien bij patiënten met chronische jeuk, een aandoening die zowat 8,4 procent van de wereldbevolking treft. Indien de resultaten van de studie ook op mensen van toepassing zijn, wordt chronische jeuk mogelijk veroorzaakt door een defect in deze specifieke cellen. Dat zou de deur op een kier zetten voor gerichte behandelingen tegen chronische jeuk.

Indien de resultaten ook op mensen van toepassing zijn, zet de studie de deur op een kier voor gerichte behandelingen tegen chronische jeuk

Verband met pijn

Uit het onderzoek bleek verder dat de reactie van de muizen op ontstekingsjeuk, zoals door een muggenbeet, niet veranderde wanneer de aanraking op hun huid onderbroken werd. Hoewel beide soorten jeuk dus hetzelfde voelen, is het lichaam in staat meer specifieke informatie naar de hersenen te sturen. De onderzoekers spreken van de 'spinale hersenen', omdat dit een goed voorbeeld is van de complexe gedragingen die ons zenuwstelsel teweegbrengt zonder dat we ons ervan bewust zijn.

Eerdere studies wezen al uit dat er een complex verband bestaat tussen jeuk en pijn. Pijn of hitte blijken het gevoel van jeuk te kunnen onderdrukken. Het is om die reden dat het zo goed voelt als u aan een muggenbeet of uitslag krabt: de pijn van het krabben verlicht het jeukgevoel. Al is dat effect helaas maar tijdelijk.