Wat als je heup klikt wanneer je sokken aandoet?

UNKNOWN
Experten stellen dat klikkende heupen wel eens een symptoom zouden kunnen zijn van FAI (kort voor femorale acetabulaire inklemming), een aandoening die ruim 10 tot 15 procent van alle volwassenen treft en toeslaat tussen je twintigste en veertigste.

Wie een klik hoort in de heupen bij het aandoen van sokken, niet lang in kleermakerszit kan zitten en bij het sporten pijn ondervindt in de heupzone, zou wel eens het slachtoffer kunnen zijn van FAI, een aandoening die gezien wordt als een voorloper van artrose. De klik en pijnprikkel ontstaat wanneer de bal aan het einde van het dijbeen knelt in de heupkom.

FAI
"Ofwel is de kom van de heup te groot, waardoor het uiteinde van het dijbeen als het ware gevangen wordt tijdens het bewegen, ofwel bevat de bal van het dijbeen een bobbel die bij het plooien vastklemt in de heupkom. Hoe dan ook wordt het vrij bewegen beperkt", verklaart Jig Patel, chirurg van de Londense Orthopaedic Clinic.

Op lange termijn kan dit 'recent' ontdekt fenomeen het gewricht beschadigen en het risico op artrose aanzienlijk verhogen. "Een goede 15 jaar geleden was de diagnose amper gekend, maar de laatste 5 à 10 jaar is er een explosie in het aantal gedetecteerde gevallen", klinkt het.

Oorzaak?
Vermoed wordt dat mensen die last hebben van FAI, geboren worden met een subtiele afwijking aan de bal van het dijbeen of de vorm van de heupkom, of deze gaandeweg ontwikkelen tijdens het groeien.

"Sport verergert de aandoening omdat de heup dan meer gebruikt wordt dan normaal. Hierdoor ontstaat meer druk op het gewricht, dat bovendien vaak in 'extreme' posities wordt gedwongen. Alles wat de heup in een diepe 'flexpositie' voorbij 90 graden dwingt, zoals intens fietsen, zou moeten worden vermeden. Sporten met lage impact, zoals zwemmen, zijn dan weer goed", verklaart Aresh Hashemi-Nejad van het Londense University College en het Royal National Orthopaedic Hospital.

Eén van de twee
Hoewel bij 2 op 3 patiënten beide heupen vaak afwijkingen vertonen, zorgt meestal slechts 1 heup voor problemen. Bij wie veel pijn ervaart, wordt operatief ingegrepen door het teveel aan bot weg te trimmen aan de bal van het dijbeen of de heupkom. Beschadigde, losse flarden kraakbeen worden eveneens verwijderd. In de meeste gevallen gaat het om een dagoperatie, gevolgd door een intensfief fysioprogramma. Patiënten kunnen vrij snel terug gewicht op de heup plaatsen en houden er drie kleine littekens op na. Uit getuigenissen van patiënten blijkt dat de pijn heel snel wegebt na de ingreep.

Relatie met artrose
"Er is geen bewijs dat een operatie artrose tegengaat, maar het is aantrekkelijk te denken dat het wel zo is. Als de pijn permanent verdwijnt na de ingreep, ga je op latere leeftijd wellicht geen nieuwe heup moeten krijgen, aangezien pijn de hoofdreden is voor het aanvragen van kunstheupen", aldus Patel.