Exclusief voor abonnees

Wanneer is schade door roken onomkeerbaar?

Wat doet roken met je lichaam?
ANP XTRA Wat doet roken met je lichaam?
Dat roken niet gezond is, is ondertussen wel geweten. Dat het risico op longkanker vertwintigvoudigt bij rokers, misschien ook. Maar als roker heb je ook vier keer meer kans om op latere leeftijd je zicht te verliezen. Wanneer is de schade onomkeerbaar? En wat is een goede manier om te stoppen? Emeritus professor en toxicoloog Benoit Nemery (KU Leuven) legt het helder uit. 

Als niemand zou roken, zou een kanker op de drie vermeden worden. Dat zijn harde cijfers. Het risico op kanker ligt bij roken beduidend hoger voor zo goed als alle belangrijke organen.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Ben jaren gestopt met roken, zonder moeite. Puur op karakter. Maar weet een ding zeker, wanneer ik op pensioen ga ( nog 2 jaar) dan ga ik terug roken. Ik wil niet alles in mijn leven blijven ontzeggen. Een drankje, een vettige hapje hoort bij het leven, vind ik. Daarbij vind ik roken best lekker, ik rookte 3 sigaretten per dag. Ja, dat heet ook verslaving of je nu 1 of een gans pakje rookt. Nu nog 2 jaar "gezond" leven en dan........verheug mij nu al erop.

 • Andy Verachtert

  Roken is een snertgewoonte, net zoals alcohol, drugs en te snel rijden.

 • René de Hoog

  Ik lees niks over de slechte luchtkwaliteit van België die tot de slechtste van de wereld behoort. Toen ze dat doorhadden is de hetze tegen het roken begonnen. Want dat kan er natuurlijk niet bij. De grootindustrie doet de natuur naar de knoppen, maar wij moeten elektrisch gaan rijden, onze verwarming aanpassen, ons huis isoleren want dat is de oplossing. Aan de industrie kunnen die van Brussel niet aan.

 • judith wouters

  Ik rook niet maar leven is ook ongezond want het eindigt voor iedereen met de dood, en aan Freddy de leverfunktie bepaalt de longfunktie

 • rud beernaert

  Stoppen met roken zit tussen de oren heb 35jaar gerookt,als ik zware arbeid moest doen stond ik te hijgen lijk een oud paard, gestopt van vandaag op morgen en heb er geen minuut spijt van,ben 64 jaar en fiets de Mont Ventoux op,en was vroeger trucker, nooit in beweging en steeds maar paffen. Voor mij doet iedereen wat hij wil, maar het loont de moeite.