Waarschuwing voor kankerverwekkende babytoiletartikelen

Een Amerikaanse verbruikersorganisatie heeft vandaag aan de alarmbel getrokken in verband met tientallen merken van toiletartikelen voor baby's die kankerverwekkende producten bevatten. Er zijn enkele zeer bekende merken bij.

Formol en ether
De organisatie Campaign for Safe Cosmetics heeft aan een onafhankelijk labo gevraagd tientallen toiletartikelen voor zuigelingen te laten onderzoeken op de aanwezigheid van formaldehyde, een afgeleide van formol, en van Dioxane, een ether. Het bleek dat 23 van de geteste artikelen formaldehyde bevatten en 17 beide stoffen.

Onrustwekkend
Volgens het Amerikaans Kankerinstituut hebben studies aangeduid dat sommige kankers, vastgesteld bij werknemers, te maken konden hebben met de blootstelling aan formaldehyde. De Commissie voor de Consumentenveiligheid meent dat zelfs enkele sporen van dioxane "onrust" kunnen opwekken en volgens het Amerikaanse ministerie voor Volksgezondheid is deze ether de oorzaak van kankers bij dieren "en waarschijnlijk ook mensen".

Johnson, L'Oréal en Pampers
Onder de door de verbruikersorganisatie gesignaleerde merken zijn er Johnson's Baby Shampoo, L'Oréal Kids Extra Gentle 2-in-1 en de mousserende handzeep Pampers Kandoo.

Kankers bij dieren
"Indien deze scheikundige producten kankers bij dieren kunnen veroorzaken, moeten we ze echt niet op het gezicht van baby's aanbrengen", zegt Stacy Malkan namens Campaign for Safe Cosmetics. "Zelfs al zijn de gevonden niveaus laag in de producten, stapelen kankerverwekkende elementen zich in al deze producten op" terwijl kinderen "juist bijzonder kwetsbaar zijn voor de toxische effecten van dergelijke chemische stoffen". (belga/lb)

UNKNOWN
UNKNOWN
Enkele van de gewraakte producten.
UNKNOWN Enkele van de gewraakte producten.