Exclusief voor abonnees

Waarom we ons meer moeten verdiepen in onze darmen

Getty Images/iStockphoto
Redacteur Ally Smid wil alles over darmbacteriën weten. De wondere wereld van onze darmen, zo bepalend voor ons algehele welbevinden, staat sowieso enorm in de belangstelling.

Ik wist het niet, maar eten kan tot drie dagen in je dikke darm blijven hangen. Kun je je voorstellen wat voor oorlogssituaties zich daar in die tijd onder je buikwand afspelen? Zeker als die darm bacteriën bevat die dol zijn op het produceren van gas. Als je geregeld last hebt van een opgeblazen gevoel en rommelende ingewanden - en wie heeft dat niet? - zou je van binnen weleens met een schone lei willen beginnen. Zeker in de eerste maand van een nieuw jaar.

Bij mijzelf rommelt het ook geregeld. Dat leverde me vorige maand zelfs een spastische darm op. Die gelukkig weer uit zichzelf bedaarde. Een warm bad doet wonderen, maar die had ik tijdens die lange treinreis niet bij de hand. De huisarts kon me de volgende dag geruststellen.

Eten kan tot drie dagen in je dikke darm blijven hangen

Maar wel tijd dus om me eens te verdiepen in de wondere wereld van darmen en hun bacteriebestanden - waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is, getuige ook de tientallen boeken die erover verschijnen.

Gereset

Ik besluit darmfloradeskundige te worden om te weten of sapvasten nu helpt (een week leven op groentesappen). Mmm, in de winter niet aan te raden, je krijgt het snel koud van vasten weet ik van jaren geleden. Bovendien helpt vasten niet genoeg om je bacteriebestand, dat in de war is, te verbeteren, lees ik in het laatste boek van de Britse arts/microbioloog Michael Mosley, die voor de BBC programma’s maakt over gezondheidskwesties. Dat boek, dat afgelopen najaar verscheen, heet ‘Het slimme-darmendieet’ (of hoe je je lichaam van binnenuit radicaal kunt veranderen).

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Dewaele

    Glutenvrij eten doet wonderen. Na een paar weken wil je nooit meer brood of pasta eten.

  • De Waen Luc

    Wat die man niet verteld is, hoe we door industriële voeding, onze darmflora stuk maken....en de suikers niet vergeten