Waarom u met zwaar bestek zou moeten eten

THINKSTOCK
U kan maar beter zwaar bestek gebruiken bij uw volgende maaltijd. Volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Oxford geniet u dan intenser van uw maaltijd, zo schrijft weekblad Time Magazine op zijn website.

130 klanten van een restaurant in het Schotse Edinburg kregen exact dezelfde maaltijd met forel en aardappelen voorgeschoteld. De helft van de proefpersonen kreeg bestek dat drie keer zo zwaar was als de goedkopere versie, die de rest van de groep moest gebruiken.

De klanten die met zwaarder bestek aten, genoten ongeveer tien procent meer van de maaltijd en wilden er vijftien procent meer voor betalen.

"Vermoedelijk worden de positieve of negatieve waarden die we bestek toekennen impliciet overgedragen naar ons oordeel over het eten. Dat fenomeen wordt vaak 'sensation transference' (in het Nederlands vertaald als 'sensatieoverdracht') genoemd", lichtte Charles Michel, de leider van het onderzoek, toe aan nieuwswebsite Wired.

De hoofdonderzoeker meent ook dat zwaarder bestek onze aandacht beter bij de maaltijd houdt, waardoor we ons bewuster zijn van wat we eten en er meer van genieten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Flavour.