Waarom stink je zo uit je mond in de ochtend?

Thinkstock
Heeft de ochtendstond bij jou eerder ook een dode vogel dan goud in de mond? Mits wat tongschrapen, flossen en tanden poetsen werk je dat probleem gelukkig snel weg, maar hoe komt het eigenlijk dat je adem ’s ochtends zo stinkt?

Of je nu een wild feestje gehad hebt de avond ervoor of niet, bijna iedereen wordt ’s ochtends wakker met een slecht geurende adem. Alcohol, pikant of gesuikerd eten maken het erger, maar zijn in principe niet de oorzaak.

Meestal ontstaat een slechte ochtendadem doordat de productie van speeksel in de mond ’s nachts afneemt. Vandaar dat je ’s ochtends vaak wakker wordt met een droge mond. Door het gebrek aan speeksel, hebben bacteriën die zich op de tong bevinden vrijspel om te gedijen. De afvalstoffen van deze bacteriën zorgen voor de slechte geur. 

Water drinken

Door water te drinken of je mond te spoelen met water, breng je de speekselproductie weer op gang. Daarom dus dat het altijd een goed idee is om een glas water op je nachttafel te zetten. Omdat de slechte geur afkomstig is van je tong, is het daarnaast ook belangrijk om er regelmatig over te gaan met een tongschraper om zeker te zijn dat je terug met een gerust geweten tegen andere kunt praten. Gaat de slechte geur niet weg? Dan kan het zijn dat je een infectie in je mond of een andere medische aandoening hebt. Ga dan voor de zekerheid even langs je huisarts.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cyrano de Bergerac

  Dat geschraap helpt niet veel. Je moet je tong gewoon meepoetsen, met je borstel en tandpasta, tot-ie mooi roze is. Wel altijd soft borstels nemen, ook beter voor je tandvlees. Desnoods daarna nog naspoelen met mondwater, dat er geen bacterie meer te vinden is in je hele mond.

 • Ronald Rens

  och, zo lang het maar uit de mond is, dat ze stinken...

 • alain debacker

  Ik heb het zelfde hier voor! Moet op de zetel slapen!

 • Andy De Schieter

  Ik heb dit bericht aan mijn vrouw laten lezen.... Ik weet dat ik nu voor de rest van de week in de frituur ga moeten eten.