Waarom ook jij kans loopt op leverziekten

thinkstock
Veel mensen zijn zich bewust van de gevaren van leveraandoeningen - een grote doodsoorzaak bij vooral mannen - maar denken dat alleen alcoholici hier grote risico's lopen. Experts waarschuwen echter dat iedereen die zich geen drie dagen per week onthoudt in de gevarenzone zit.

Leverziekten, dat is voor mensen die iedere avond drie flessen wijn soldaat maken en 's ochtends op de trein alweer een half literblik pils opentrekken, toch? Verkeerd gedacht, waarschuwt expert Andrew Langford van de British Liver Trust.

Jazeker, alcohol is de grootste schuldige als het op leveraandoeningen aankomt, maar je hoeft helemaal geen zware drinker te zijn om gevaar te lopen. "De meeste mensen die sterven aan de gevolgen van leverfalen zijn geen alcoholverslaafden", aldus Langford. "Het zijn mensen die iedere dag drinken. Niet echt heel veel, maar wel iedere dag."

2 à 3 dagen respijt
Wie iedere dag alcohol nuttigt, geeft zijn lever immers geen kans om te recupereren. "Jammer genoeg vinden veel mensen dat normaal. Alcohol is echt een gewoonte geworden." Een gevaarlijke gewoonte. "Veel mensen denken dat ze er met een gele huid en wat buikpijn vanaf komen, maar niets is minder waar. Je wil niet weten wat er gebeurt met bijvoorbeeld je hersenen als je lever bepaalde antistoffen niet meer kan verwerken."

Het is nochtans gemakkelijk te vermijden. "De lever is een zeer veerkrachtig orgaan, dat zich van veel kan herstellen. Het heeft echter zeker 48 uur nodig daarvoor. Geef jezelf dus zeker 2 à 3 dagen per week zonder alcohol om leverziektes te vermijden."

thinkstock

Geef jezelf zeker 2 à 3 dagen per week zonder alcohol, zodat je lever zich kan herstellen

Andrew Langford