Waarom multiple sclerose vaker vrouwen treft

THINKSTOCK
Vrouwen blijken gevoeliger te zijn voor multiple sclerose (MS), de chronische aandoening die gepaard gaat met ontsteking en beschadiging van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Een studie aan de Washington University School of Medicine brengt ons een stap dichter bij de verklaring.

MS wordt gemiddeld vier keer vaker aangetroffen bij vrouwen. Abnormale immuuncellen vallen cellen van het centrale zenuwstelsel aan. De schade die hierdoor ontstaat zorgt voor problemen in de spierbeweging, het evenwicht en het zicht. Een remedie voor deze aftakelende aandoening is er niet. MS-patiënten kunnen enkel verzachting vinden in behandelingen tijdens de vroege stadia van de chronische ziekte.

Man/vrouw
Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen zijn in het brein van mannelijke en vrouwelijke MS-patiënten. De wetenschappers vonden hogere waarden van de proteïne S1PR2 (receptoreiwit voor de bloedvaten) in de regio's van de hersenen die beschadigd worden door MS. Bij de vrouwelijke muizen en overleden vrouwen met MS lagen die waarden opvallend hoger. Verder werd ook gekeken naar de bloedvaten van gezonde muizen, muizen met MS en muizen zonder het gen voor S1PR2. Hieruit blijkt verder dat hoe actiever S1PR2 is in het lichaam, hoe ernstiger MS zich uit.

Doordringbaar
De verklaring hiervoor zou zijn dat S1PR2 de bloed-hersenbarrière, verantwoordelijk voor het tegenhouden van schadelijke stoffen die zich een weg banen naar de hersenen of het ruggenmerg, makkelijker doordringbaar maakt. Hierdoor krijgen de aanvallende cellen die MS veroorzaken vrij spel in het centrale zenuwstelsel.

Vooruitgang
De ontdekking wordt als cruciaal gezien in de medische wereld, aangezien nu gesleuteld kan worden aan een behandeling die zich richt op een specifieke molecule en dus niet op de immuuncellen zelf. Waarom de waarden van S1PR2 hoger liggen bij vrouwen, blijft voorlopig echter een raadsel. Eén ding is zeker: de werking van het vrouwenhormoon oestrogeen heeft er geen impact op.