Waarom muggen altijd jou lastigvallen

thinkstock
Iedereen kent het wel: je ligt 's nachts rustig te slapen, wanneer een mug je plots begint lastig te vallen. Om één of andere reden heeft dat beest het ook alleen op jou gemunt, en nooit op je partner. Dat zou alles met genetica te maken hebben, wijst onderzoek uit.

De kans dat je muggenbeet oploopt heeft alles te maken met de genen die je lichaamsgeur bepalen. Dat blijkt uit een studie van Plos One.

Wetenschappers namen voor hun onderzoek tweelingen onder de loep. Uit de studie bleek dat eeneiige tweelingen allebei evenveel kans lopen om door een mug gestoken te worden. Bij twee-eiige  tweelingen waren de niveaus van aantrekkelijkheid voor de stekende beestjes dan weer geheel verschillend. Die conclusie zorgde ervoor dat de onderzoekers de oorzaak van onze status als 'muggenmagneet' bij onze genen gingen zoeken.

Voor het onderzoek werden 19 twee-eiige tweelingen en 18 eeneiige tweelingen als proefkonijn gebruikt. Zij werden gevraagd om hun arm in een cilinder te steken, waardoor vervolgens wind werd geblazen om hun lichaamsgeur te verspreiden. Daarna werd in de cilinder een zwerm muggen losgelaten. Bij de twee-eiige tweelingen verkozen de muggen massaal één lichaamsgeur boven de andere. Bij de eeneiige tweelingen verdeelden de beestjes zich nagenoeg gelijkmatig over de twee cilinders.

Hoewel dit een opvallende ontdekking is, is lichaamsgeur niet allesbepalend, meent Dr. David Weetman van het instituut voor tropische geneeskunde in Liverpool. "Ook mensen die veel koolstofdioxide uitstoten staan erom bekend echte muggenmagneten te zijn."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels