Waarom mannen altijd lijken te overdrijven als ze ziek zijn

Getty Images/iStockphoto
Een vrouw voelt zich niet zo goed, een man doet alsof zijn laatste uur geslagen is. Ja, mannen kunnen serieus overdrijven als ze een verkoudheid of griepje onder de leden hebben. Pure aanstellerij? Toch niet, want wetenschappers geven mannen nu gelijk: ze blijken namelijk over een zwakker immuunsysteem te beschikken. 

Het fenomeen dat weleens smalend de ‘mannengriep’ genoemd wordt, bestaat echt, aldus een Canadese expert Huisartsengeneeskunde. Kyle Sue, verbonden aan de Memorial University van Newfoundland in Canada, zocht uit waarom mannen bepaalde symptomen heviger lijken te ervaren dan vrouwen.

Uit laboratoriumonderzoek kwam naar voren dat mannelijke cellen die besmet zijn met het griepvirus daar beter van herstellen wanneer ze besprenkeld werden met vrouwelijke oestrogenen. Verder zouden mannen dubbel zoveel tijd nodig hebben om te herstellen van een verkoudheid dan vrouwen en lopen volwassen mannen dubbel zoveel risico om in het ziekenhuis terecht te komen dan vrouwen van dezelfde leeftijd, ongeacht welke ziekte ze hebben.

Daarnaast wezen de onderzoeksresultaten uit dat mannen die een acute luchtwegaandoening oplopen, vaker dan vrouwen last krijgen van complicaties en daar vaker aan sterven. Van aanstelleritis blijkt er dus geen sprake: het immuunsysteem van mannen reageert gewoon slechter op virale luchtweginfecties dan dat van vrouwen, waardoor ze er vatbaarder voor zijn.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Haerens

  Mannen zijn dus eigenlijk het zwakke geslacht. Gelieve daar rekening mee te houden bij het verdelen van werklast, en het berekenen van de pensioenleeftijd.

 • Tina Colpaert

  Mannen worden ook graag eens in de watten gelegd maar iedereen denkt dat zij moeten stoer zijn!!!

 • emiel hayen

  Denk ook dat het grote verschil is dat mannen pas naar een arts gaan als het echt niet anders kan, gevolg is dan vaak dat herstel langer duurt. Zelfde met veel kankergevallen, mannen blijven verstoppen dat ze zich niet goed voelen en dan is de ziekte in een gevorderd stadium.

 • Catherine MISTIAEN

  Zonder ironie: mannen zijn gevoeliger dan vrouwen en juist daarom blijven ze in alle opzichten het stérke geslacht! Pijn en ziekte bij een man heeft een FUNCTIE! (Bij een vrouw is het dagelijkse kost)

 • Johan Pyra

  Ik voel mij precies niet zo lekker