Exclusief voor abonnees

Waarom lopen zowat het domste is wat de mens ooit is gaan doen

Ook dit weekend zal het weer dringen zijn op de Antwerp 10 Miles.
BELGA Ook dit weekend zal het weer dringen zijn op de Antwerp 10 Miles.
Op de achterste poten lopen was honderdduizenden jaren geleden goed voor de jacht. Sindsdien is bewegen om te over­leven ons lot. En staat u vandaag met duizenden aan de start van de Antwerp 10 Miles & Marathon.

Dit stuk van Hans Vandeweghe verscheen eerder in De Morgen.

Met tienduizenden zijn ze dit weekend om door de straten van metro­polen als Londen, Antwerpen en Damme te hardlopen, lopen, schuifelen, wandelen (schrappen wat niet past) op zoek naar een eindstreep die ligt na 5, 10, 16 of 42,195 kilometer. Die moderne spelende mens, de homo ludens, op zoek naar bevrediging, bevestiging of voldoening is een uitvloeisel van iets wat wij mensen als beste kunnen van alle zoogdieren met wie we ooit strijd hebben geleverd: een gemiddelde inspanning heel lang volhouden. Onder de primaten zijn wij de vreemde aap in de bijt, de homo currens of lopende mens.

De eerste officiële loopwedstrijd om de sport van het lopen en om als eerste aan te komen – waarvan we tenminste het bestaan kennen – is georganiseerd door de Grieken op hun Olympische Spelen in 776 voor Christus. Die race duurde niet eens 200 meter, een sprint dus. Later leerden we door de boodschapper Phidippides dat de mens ook veel en veel langer kan lopen, al bezweek de moedige koerier wel toen hij net uit Marathon was gearriveerd met zijn goede nieuws. Ter verschoning: hij had volgens de overlevering in de dagen daarvoor ook al een retourtje Athene-Sparta onder de leden en dat is toch al gauw 500 kilometer.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Hellebuyck

  Pff ze zouden beter vanaf thuis lopen. Ik loop lange afstanden maar nooit ga ik daar mijn auto of trein voor nemen.

 • Jan Hebbelinck

  Je wordt er zo moe van

 • Daan Dhont

  Goh, je hebt hier niet veel andere opties dan lopen als u leven bedreigt wordt, zo stom is het niet om je conditie te onderhouden. Je kan ook een fake zakje bloed meedragen dat je kan laten springen in het geval van een terroristische aanval, op de grond gaan liggen, doen alsof je dood bent en hopen dat je het overleefd, maar ik verkies toch lopen.

 • Louis Bouduin

  Wandelen is veel natuurlijker en gezonder. Dat is ook alles even laten lopen, maar dan weloverwogen, rustig, beschouwend. Lopers lopen zichzelf voortdurend voorbij om zichzelf weer tegen te komen. Tenzij je er heel goed voor betaald wordt, zou je het eigenlijk nooit moeten doen.

 • Kevin Jansen

  danny buyse, een lui hart heeft niets te maken met nooit zware inspanning doen maar is een hartafwijking. 220 slagen per minuut voor een gezond hart is schadelijk ( zuurstofopname ).