Waarom je wat vaker thee moet drinken

Unsplash
We weten allemaal dat een kopje thee best gezond is. Het is goed voor je metabolisme, tanden, bloedvaten én het helpt om je rustiger te voelen. Een nieuwe studie heeft nog een extra voordeel ontdekt. Het warme drankje zou je brein ook een boost geven.

“Deze studie is het eerste bewijs dat theedrinken je brein beschermt tegen achteruitgang op latere leeftijd”, stelt hoofdauteur Feng Lei vast. De professor is verbonden aan de National University of Singapore, en werkte voor het onderzoek samen met wetenschappers van de University of Essex and University of Cambridge. 

Het onderzoeksteam deed beroep op 36 proefpersonen die allemaal minstens 60 jaar oud waren. De deelnemers moesten vragen beantwoorden over hun gezondheid, levensstijl en psychologisch welzijn. Daarnaast moesten ze ook neuropsychologische proeven uitvoeren en werden er MRI-scans gemaakt. 

Uit een grondige analyse blijkt dat mensen die vier keer per week groene thee, oolong thee of zwarte thee drinken - en dat de voorbije 25 jaar - er de voordelen van plukken. Hun hersengebieden zouden op een meer efficiënte manier verbonden zijn met elkaar. 

Wat wil dat eigenlijk zeggen? Vergelijk het met verkeer op straat, zegt Lei. “Stel dat hersengebieden bestemmingen zijn, en de verbindingen ertussen straten. Als alle straten beter georganiseerd zijn, dan kan een voertuig ook gemakkelijker en sneller bewegen. Hetzelfde geldt voor de verbindingen tussen je hersengebieden: hoe beter die gestructureerd zijn, hoe efficiënter informatie verwerkt kan worden.” En hersengebieden die goed georganiseerd zijn, worden ook geassocieerd met gezonde cognitieve functies. Óók op latere leeftijd. 

Het onderzoeksteam wil nog verder onderzoek uitvoeren om het effect van thee op het brein uit te pluizen. Zo willen ze onder meer nagaan wat de impact is op het geheugen. Tot er meer geweten is, zien wij deze studie als een motivatie om extra te genieten van een kopje thee. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ian Vandenbossche

    Tot een jaar of 15 geleden beweerden zelfs cardiologen dat een glaasje rode wijn per dag ‘gezond ‘ zou zijn voor hart en bloedvaten. Nu zegt de medische wereld dat elk glas alcohol hersencellen doet afsterven. Zelfde maakten we in de loop der jaren mee met eieren, met zout, enz enz.