Waarom je vlinders in je buik voelt als je verliefd bent

Thinkstock
Iedereen werd al eens geplaagd door vlinders in de buik op een eerste date. Soms een beetje irritant, maar vooral ook wel leuk. Een knoop in je maag is echter heel wat minder aangenaam. Er is echter een wetenschappelijke verklaring waarom verliefdheid, maar ook stress vaak onze buikstreek treft.

Het spijsverteringsstelsel is nauw verbonden met de gedachten en de emoties van mensen. Wat verklaart waarom stress voor een presentatie vaak je maag overstuur kan maken. Vlinders in de maag zijn namelijk een gevolg van de vlucht- of vechtreactie van het lichaam. Wanneer het brein meent dat het lichaam gevaar loopt dan zorgen de hersenen dat de alertheid toeneemt door de hartslag, bloeddruk en ademhaling te verhogen.

Een ander gevolg is dat ook hormonen als adrenaline en cortisol vrijgemaakt worden. De toegenomen spierspanning houdt je alert, zweet koelt het lichaam af. Maagspieren zijn extra gevoelig voor deze vecht- of vluchtreactie. Die hoge gevoeligheid is deels verantwoordelijk voor de kriebels in de buik voor een belangrijke presentatie.

Sommige wetenschappers verwijzen naar de buik als het tweede brein. Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat de darmen 100 miljoen neuronen bevatten die met de hersenen in verband staan. Dus wanneer we ons nerveus voelen voor een optreden, dan communiceert het brein die angst met de buik. Waardoor je kriebels kunt voelen. Deze vecht- of vluchtreactie stamt uit de oertijd, toen mensen nog klaar moesten zijn om te vluchten voor roofdieren. Die verhoogde hartslag en gespannen spieren hielpen nog om snel te vluchten. Een sollicitatie is niet echt een levensbedreigende situatie, maar het lichaam gaat wel op dezelfde manier met verschillende types van stress om.

Heb je ooit al moeten overgeven door spanning? Die vlinders kunnen in misselijkheid veranderen, aangezien de opstoot van adrenaline de spijsvertering even stil kan leggen. Bloed trekt weg uit lichaamsdelen als de maag waar het niet nodig is om naar de beenspieren te gaan.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels