Waarom je tanden vergeten te poetsen erger is dan je denkt

Shutterstock
Af en toe je tanden vergeten te poetsen is slechter voor je gezondheid dan je denkt. Niet alleen ruikt je adem er onfris door, je ondermijnt ook nog eens je volledige immuunsysteem en loopt het risico op ziektes als diabetes en kanker.

Uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Birmingham blijkt dat je tanden niet poetsen heel wat schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Je tanden twee weken lang niet poetsen zorgt ervoor dat je hele immuunsysteem in de war raakt. Dat komt door het feit dat je door het niet poetsen van je tanden ontstoken tandvlees oploopt. Die ontsteking verspreidt zich in een mum van tijd doorheen je volledige lichaam, waardoor ook je witte bloedcellen van slag raken. Gevolg: ze reageren minder effectief wanneer er een indringer je lichaam aanvalt en je lichaam verkeert in een constante staat van ontstokenheid. Op lange termijn zorgt dat ervoor dat ons immuunsysteem in overdrive raakt, met alle schadelijke gevolgen vandien.

Ontstoken tandvlees kan diabetes veroorzaken
Onderzoek toont aan dat ontstoken tandvlees nauw in verbinding staat met de ontwikkeling van ziektes als Alzheimer, diabetes type, hartfalen en zelfs kanker. De schadelijke gevolgen van ontstoken tandvlees zijn volledig omkeerbaar als je ze na enkele weken behadelt. Laat je dit langer aanslepen, dan loop je het risico je lichaam onomkeerbare schade te berokkenen. Daarom is het extreem belangrijk om zelfs kinderen al vanaf een jonge leeftijd het belang van een goede tandhygiëne aan te leren.

Een gewone tandenborstel is even goed als een elektrische
Ondanks de marketingstrategie die achter heel wat duurdere elektrische tandenborstels zit, is het niet de kwaliteit van je tandenborstel die het allerbelangrijkste is. Wat dan wel het grote verschil maakt? Hoe lang je spendeert aan het poetsen van je tanden. Zorg er dus voor dat je 's ochtends en 's avonds je tanden minimaal twee minuten lang poetst, voor het beste resultaat.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels