Waarom je plots honger krijgt als je tipsy bent

Thi
Eens je een paar glazen op hebt, is het moeilijk om te weerstaan aan die vettige kebabs en hamburgers uit snackbars waar je overdag nooit een voet zou binnenzetten. En daar is nu een verklaring voor gevonden. Wetenschappers ontdekten namelijk waarom we hongerig worden van alcohol.

Op zich lijkt het vreemd: waarom zouden we na het drinken van alcohol (dat al veel calorieën bevat) nog extra calorieën willen opnemen door te eten? De verklaring daarvoor ligt in onze hersenen, leert een vandaag gepubliceerde studie in Nature Communications. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat bepaalde hersencellen, in de vaktaal agouti-related protein neurons (AgRP), het hongergevoel aanwakkeren.

Als die cellen bij muizen gestimuleerd worden, gaan ze onmiddellijk op zoek naar voedsel, ook al hebben ze al voldoende gegeten. Om te onderzoeken hoe alcohol honger beïnvloedt, injecteerden de onderzoekers van het Londense Francis Crick Institute Mill Hill Laboratory een hoeveelheid alcohol in de maag van de dieren. Die hoeveelheid zou volgens Craig Blomeley, een van de auteurs van de paper, overeenkomen met twee flessen wijn in mensenmaat, of een 'degelijke zuipsessie'. Door het experiment, dat drie dagen duurde, merkten wetenschappers dat de geïntoxiceerde muizen meer eten wegwerkten, dan degene die 'nuchter' bleven. De onderzoekers ontdekten verder dat alcohol zorgt voor meer elektrische activiteit van de AgRP-cellen.

Obesitas
Of het er in de hersenen van mensen op exacte dezelfde manier aan toegaat, kunnen de wetenschappers niet met zekerheid zeggen, al is dit hersencircuit erg gelijkaardig bij verschillende zoogdiersoorten. Sarah Cains, een neurowetenschapper die samen met Blomeley het onderzoek leidde, wil met deze studie ook de link leggen met obesitas. "Hoewel obesitas toeneemt in veel ontwikkelde landen, wordt het meestal los van alcholinname bestudeerd", zegt ze in Scientific American. "Dit onderzoek brengt de twee samen."

Nu er bewezen is dat alcohol een effect heeft op het hongergevoel, blijft er nog een vraag over: waarom hebben we op het einde van een avondje stappen zin in kebab of een pak frieten en niet in een banaan? "Ik heb na een goed glas nog nooit naar een slaatje gegrepen", vertelt Cains. "Het zou interessant zijn om na te gaan of dronken muizen ook een voorkeur hebben voor een vetrijk dieet."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels