Waarom je niet zonder deken kan slapen

foto ter illustratie
Getty Images foto ter illustratie
Voor zij die het nog niet opgemerkt hadden: de temperaturen zijn de laatste dagen opnieuw de hoogte ingegaan. Driewerf hoera! Voor zij die net als ondergetekende niet zonder een deken kunnen slapen ook al lijkt je slaapkamer tegenwoordig meer op een hete pizzaoven, ik leef met jullie mee. Maar waarom maken we het onszelf in godsnaam zo moeilijk? 

Een ijskoude douche nemen waarvan je spontaan begint te bibberen, één been uit bed laten hangen of vijftien ventilators op je richten. Je probeerde alles al uit, behalve: dat deken van jou de deur wijzen. Maar waarom is onder dekens slapen voor velen nu zo belangrijk? Ik ben blij dat je het vraagt. 

“Onze biologische klok staat in verbinding met je lichaamstemperatuur. Je lichaamstemperatuur gaat dalen vlak voor het slapengaan”, legt Ellen Wermter, van Better Sleep Council uit aan The Huffington Post. En die temperatuur blijft zakken tijdens je slaap, op die manier bespaart je lichaam energie. Die kan dan weer worden ingezet voor andere systemen zoals bijvoorbeeld de spijsvertering. Wanneer we slapen met een deken gaan we voorkomen dat onze lichaamstemperatuur te laag wordt. 

Maar bij warm weer is het een ander verhaal. Normaal gezien weet je lichaam dankzij je dalende lichaamstemperatuur dat het tijd is om te gaan slapen, maar dat is dus wanneer je gaat slapen met een deken bij warm weer niet het geval. Lukt het wel om slaap te vatten? Dan bestaat de kans dat je opnieuw zal wakker worden. 

Waarom kunnen we dekens niet loslaten? 

Wermter wijst erop dat écht onder de lakens kruipen helpt om in slaap te vallen. “Het hoort bij een aangeleerde routine, wanneer we dat niet doen dan lijkt het in onze hersenen alsof er iets ontbreekt en dan kunnen we moeilijk ontspannen.” Daarnaast wordt het gebruik van dekens geassocieerd met hogere niveaus van serotonine, de neurotransmitter die bekendstaat om het stimuleren van een kalm gevoel. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Peeters

  Weer zo'n semi-wetenschappelijke uitleg die op niets slaagt. Elke persoon is anders.

 • Michel Philippe

  Iedereen is anders. Ik moet de dekens aanpassen aan de temperatuur in de slaapkamer. Te veel is zweten, dat geeft gewoonlijk problemen in een hotel. Te weinig betekent het koud hebben. Ik vindt dat trouwens logisch.

 • Sonia Lockkamper

  raar mijn man heeft moeite met deken op zich te houden zelfs in de winter

 • vanessa vanessa roescher

  Ik kan ook absoluut niet zonder deken slapen. Maar tegenwoordig lukt het me wel om de deken enkel op mijn voeten te laten, zodat het niet te warm is en ik toch een beetje dat deken-gevoel heb.