Waarom je net vandaag je woning wat meer moet verluchten

Getty
Met dit regenweer hebben we de neiging om allemaal veel meer binnen te kruipen. Maar wist je dat er een luchtje aan de lucht in huis zit? De luchtvervuiling binnenshuis kan wel tot vijf keer zo hoog zijn als buitenshuis en dat heeft effect op de gezondheid. Waarom je net vandaag je woning grondig moet verluchten, leggen we hieronder uit.

We schreven eerder al dat vervuilde lucht op allerlei manieren een invloed op je conditie heeft. Vuile lucht geeft meer kans op infecties. Je slaapt slechter, bent meer verkouden, hebt een verstopte neus, je krijgt last van huidproblemen en in erge gevallen hou je er een allergie of astma aan over.

Het is dus meer dan belangrijk om ook de lucht in je huis te zuiveren. Winter en zomer. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag het raam open te zetten, dat is niet meteen energiezuinig. Zeker niet als de verwarming nog aanstaat. Maar een slaapkamer verlucht je bijvoorbeeld het beste 15 minuten na het opstaan en dan nog eens 15 minuten net voor het slapengaan. Ook in de living zet je best af en toe een raam of deur open.

Op regenachtige dagen zoals vandaag ventileer je zelfs idealiter nog wat meer en langer. De regen verwijdert namelijk onzuiverheden en vervuilende stoffen als kooldioxide uit de lucht. Deze stoffen lossen beter in water dan zuurstof op. De zuurstofmoleculen blijven dus in de lucht, die van vervuilende stoffen niet. De concentratie van zuurstof in de lucht neemt dus wel toe als het regent en dat is goed voor de luchtkwaliteit in huis. 

Zet die ramen dus wagenwijd open vandaag en laat de frisse lucht binnen. Wie alleen dakramen heeft, wacht best tot het regenweer even gaan liggen is. Vocht in huis is al helemaal nefast voor de luchtkwaliteit in huis. En ook net na een regenbui is het zuurstofgehalte in de lucht nog hoog.

Nog een aantal tips om de lucht in huis te zuiveren

1. Hou je huis schoon en verwijder wekelijks stof van grote oppervlaktes. Denk ook goed na over je beddengoed, dat verschoon je het liefst elke week. Stofzuig ook je matras tussendoor.

2. Gebruik altijd een goede afzuigkap als je kookt. Vult de keuken zich met dampen (bijvoorbeeld als je iets gaat grillen, wokken of frituren), dan open je best even een raam. Testen met de nieuwe Dyson luchtreiniger wezen uit dat de kwaliteitsmeter helemaal in het rood ging tijdens het koken, zelfs tot op 8 meter afstand.

3. Gebruik enkel gezonde en verantwoorde manieren om de lucht te verfrissen zoals etherische olie en zet niet teveel geurkaarsen. Een gezonde kaars herken je zo.

4. Haal veel groen in huis! Planten zuiveren de lucht de hele tijd door. Helaas kunnen ze niet alles aan, je zou al in een heuse jungle moeten leven om je lucht perfect gereinigd te krijgen. Deze planten helpen het beste.

5. Als je ventileert, dan doe je dat het beste aan de achterkant van je huis en niet aan de straatkant als je in een drukke straat woont. ’s morgens vroeg is de luchtvervuiling het minste. 

6. Woon je in een oud, vochtig huis of woon je aan een drukke baan? Dan kan het nuttig zijn om te investeren in een luchtreiniger die op mechanische wijze de lucht in je huis ventileert. Gebruik het toestel in ruimtes waar je vaak vertoefd. Het is ook ideaal om de lucht en temperatuur in een kinderkamer gezond te houden.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nils De Vriendt

  gezond lucht verfrissen met etherische olie of een "gezonde" geurkaars, beste mop uit het artikel!

 • Theo Schuermans

  Bij ons staat de achterdeur altijd open, dus het is denk ik wel goed verlucht.

 • marie-claire de bosscher

  eerst super isoleren, en daarna deuren en ramen opengooien.... hier staat de keukendeur altijd open, ook als het vriest, en in mijn slaapkamer staat ook altijd het raam wijd open, welk weer het ook is ! isoleren ? zie niet in waarom ik dat moet doen...

 • Tom Lathouwers

  Ventilatie type D niet voldoende

 • Tina Colpaert

  Stofzuigen is niet goed ik kreeg de raad om zoveel mogelijk te dweilen dan vliegt het stof minder rond