Waarom je maar beter niet samen met je huisdier slaapt

Thinkstock
Met je huisdier in bed knuffelen: het mag dan wel gezellig zijn, het houdt ook gevaren voor je gezondheid in. Je kan er immers oogproblemen door krijgen.

Zelfs wie niet allergisch is aan huisdieren, kan last krijgen van jeukende, gezwollen rode ogen. Vooral als je je kat of hond toelaat in bed loop je gevaar op problemen. Er bestaat immers zoiets als demodex, een soort mijten die leven rond de ogen van je dier. En die oogmijten zijn overdraagbaar van dier naar mens als je niet oplet.

Demodex houden niet van licht, dus worden net actief in het donker. Ze gedijen het best op haarfollikels die wat vochtig zijn. Met andere woorden: je wimpers zijn de perfecte kweekvijver voor de minieme parasieten. 's Nachts kunnen ze dus via je beddengoed van je huisdier richting jouw ogen kruipen.

Eens de mijten zich in je wimpers bevinden, zijn ze moeilijk weg te krijgen. Op korte termijn blijven de klachten beperkt tot jeuk en zwellingen, maar op lange termijn kan het probleem leiden tot permanente schade. In de ergste gevallen krijg je erg droge ogen en een wazig zicht.

Wie denkt dat de demodex zeldzaam zijn, heeft het helaas mis: recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 80 procent van de dierenliefhebbers de beestjes in zijn wimpers heeft zitten. Mogen jouw huisdieren op je bed liggen? Dan is het verstandig om je ogen eens te laten nakijken door een oogarts.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • MYRTHE PASS

    Ik vind dit overdreven. Ik slaap al jaren met een kat in bed. Ik heb al verschillende katten, één-voor-één, bij mij in bed laten slapen. Ikzelf slaap beter als mijn pluizig vriendje naast mij spint. Een onderhouden kat heeft volgens mij geen last van mijten. Ik ga het alvast niet laten om mijn kat met haar hoofdje op mijn gezicht te laten slapen. Met dit artikel boezemt men mensen die weinig van huisdieren kennen onnodige angst in om hun viervoeter bij hun te laten slapen.