Waarom je je symptomen (bijna) nooit moet googelen

thinkstock
We maken er ons allemaal schuldig aan: bij een hoestje, kuchje of pijntje reppen we ons massaal naar het internet om daar onze symptomen te googelen. "Niet altijd een goed idee", waarschuwt huisdokter Tom Jacobs. "Tenzij je natuurlijk weet waar je terecht kan voor correcte informatie."

Iedereen kent het wel: het begint met een onschuldig schrammetje, en voor je het weet ben je er dankzij het internet van overtuigd dat een amputatie nabij is. Wij gingen te raden bij huisdokter Tom Jacobs en vroegen hem of het wel gezond is om je symptomen te googelen.

"Ik vind het een dubbel gegeven", zegt Jacobs. "Soms is het namelijk helemaal niet slecht om jezelf te informeren. Dramatisch wordt het natuurlijk wel wanneer je geen objectieve informatie opzoekt. Paniek is een slechte raadgever, en op het internet vind je natuurlijk ook heel wat slechte of foute informatie. Bovendien worden veel sites gesponsord door fabrikanten, waardoor je een vertekend beeld krijgt. Neem nu bijvoorbeeld schimmelnagels, dat is een puur estetisch probleem, maar fabrikanten weten je al snel wijs te maken dat je noodzakelijk actie moet ondernemen."

Waar wél zoeken
"Er zijn tal van goede sites waar je wel correcte informatie vindt", gaat dokter Jacobs verder. "Thuisarts.nl is daar bij onze noorderburen een goed voorbeeld van. In eigen land kan je terecht op gezondheidenwetenschap.be. Zij maken deel uit van CEBAM, het centrum voor evidence based medicine. De écht goede gezondheidssites krijgen trouwens vaak een HON-code, wat voor Health On Net staat. Als laatste ben ik ook erg te spreken over Wikipedia. Hoewel de informatie daarop door gebruikers kan aangepast worden is ze quasi altijd correct."