Waarom je je handdoeken op hotel beter niet opnieuw gebruikt

Getty Images/Cultura RF
Als je de laatste jaren nog op hotel bent geweest, merkte je vast al op dat ze je steeds vaker aansporen om het milieu een handje te helpen. Zo geeft een bordje je de mogelijkheid om je handdoeken opnieuw te gebruiken of om ze op de grond te leggen om gewassen te worden. Het doel is om waterverspilling tegen te gaan en de negatieve impact op het milieu te verminderen, maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat dat vaak meer kwaad dan goed doet.

Een rapport dat verscheen in het tijdschrift Journal of Hospitality and Tourism Research toonde namelijk aan dat er geen bewijs is dat het minder wassen van handdoeken en linnengoed beter is voor het milieu. Meer zelfs, het zou zelfs schadelijker zijn voor de planeet én de volksgezondheid.

Door de handdoeken minder frequent te reinigen, zitten er vaak hardnekkigere vlekken in de stoffen. Daardoor moet het personeel ze net meer wassen of sterkere chemische reinigingsmiddelen gebruiken om de vlekken te verwijderen. Als geen van die twee opties werkt, moeten de handdoeken vaak weggegooid worden en er nieuwe gekocht worden. Dat doet het positieve effect van minder te wassen helemaal teniet.

Naast de negatieve impact op het milieu ondervinden ook de werknemers in hotels negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Hoofdonderzoeker Grace N. Sembajwe sprak met verschillende hotelmedewerkers en merkte op dat veel mensen kampten met ademhalingsproblemen als reactie op de chemische producten die gebruikt worden om de handdoeken te wassen. Die verhogen bovendien de bedrijfskosten van het hotel omdat er meer werknemers uitvallen door ziekte.

Om ervoor te zorgen dat de dagelijkse schoonmaak toch duurzaam verloopt, moedigen Sembajwe en haar team bij de Feinstein Institutes for Medical Research hotels aan om te investeren in energiezuinige wasmachines. Hoewel die op het eerste gezicht misschien niet zo kosteneffectief lijken, zou die verandering wel een hoger rendement opleveren, zowel op economisch als op ecologisch vlak.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Buyck

  De enige keer dat badhanddoeken echt vuil zijn, is door bvb wondzorg of haarverf of zo. Of door gebruik van ontharingscreme of zo... Dus meestal kan je de handdoeken net zoals thuis meer dan een keer gebruiken.

 • Rosa Cockx

  Thuis gooi ik mijn badhanddoeken niet iedere dag in de wasmand waarom zou ik dat op hotel wel doen? Wat een verspilling!!!

 • Flor Peeters

  Van timing gesproken. Eerst een hele week bangmakerij voor de storm Ciara en nu de krokusvakantie voor de deur staat beginnen ze over badhanddoeken.

 • felix strackx

  Ze moeten de gazetten toch met iets vol krijgen.

 • Jos Vanhout

  Moet er altijd mee lachen dat hotels zogezegd bekommerd zijn om het milieu. Bekommerd om hun portemonnee ja. Minder wassen = minder kosten = meer winst. Ik wil elke dag propere handdoeken als ik op hotel ben en daarmee basta.