Waarom je je deze week gratis kan laten testen op huidkanker

Shutterstock
De jaarlijkse preventieweek van Euromelanoma, waarbij je gratis je huid kan laten onderzoeken op verdachte plekjes, gaat vandaag van start. Dit jaar luidt de campagne “Het gevecht tegen huidkanker ... begint in je hoofd”, om mensen er bewust van te maken dat je niet mag wachten om medisch advies in te winnen zodra je symptomen herkent.

Huidkanker is de meestvoorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in België. Zo is het aantal huidkankergevallen de voorbije 12 jaar met 350% gestegen. Uit recent onderzoek van Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologenblijkt blijkt ook dat ontkenning bij patiënten het risico op huidkanker vergroot. Het werkte daarvoor samen met de Amerikaanse Melanoma Research Foundation en baseerde zich op een studie bij 1.300 dermatologen wereldwijd. Zo schuift 49% van de patiënten bij de eerste tekenen van huidkanker professioneel advies 3 tot 6 maanden voor zich uit, 39% wacht tussen 7 en 12 maanden en 14% een jaar of langer.

En dat houdt risico’s in, want de kans op overlijden bij een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, stijgt met 41% als je 4 maanden wacht om medisch advies in te winnen. “Als je twijfelt, laat dan zeker je huid nakijken. Anders blijven we patiënten verliezen aan een ziekte die met succes kan worden voorkomen of behandeld”, vertelt dermatoloog Thomas Maselis, de Belgische voorzitter van Euromelanoma.

Naast het ontkennen van de symptomen, ontkennen mensen vaak ook de nood aan zonbescherming en de nood aan verdere opvolging en behandeling. Opnieuw risicovol, want mensen die al eens huidkanker hebben gehad, hebben meer kans om nog eens huidkanker te ontwikkelen.

Professor Veronique del Marmol, voorzitster Euromelanoma Europa: “De gedachte aan de diagnose kanker schrikt mensen enorm af, ze stellen het gelijk aan een doodvonnis. Terwijl huidkanker bij een vroege diagnose heel goed te behandelen is. Sommige patiënten staan er niet bij stil dat het negeren van symptomen net het risico verhoogt op de uitkomst waar ze het meest bang voor zijn.”

Doe de check

Om in te schatten of een huidvlekje verdere aandacht verdient, biedt de ABCDE-regel een handig houvast.

A: Is het pigmentletsel Asymmetrisch?

B: Heet het onregelmatige of vage Boorden?

C: Is de kleur (Colour) veranderd of bestaat het huidvlekje uit verschillende kleuren?

D: Is het groter dan 6 millimeter in Diameter?

E: Merk je Evolutie: is de afmeting, de vorm of het gedrag veranderd?

Is het antwoord op een van die vragen ja? Raadpleeg dan je huisarts. Indien nodig zal hij je doorverwijzen naar een specialist. “Met een dermatoscoop kunnen we de structuur van het huidvlekje dan nog meer in detail bestuderen. We letten daarbij op een toename aan bloedvaatjes of onregelmatigheden in de pigmentverdeling: kenmerken die op kwaadaardigheid wijzen. Bij twijfel verwijderen we de huidvlek voor verder onderzoek en een sluitende diagnose.”

Handige app

De techniek staat niet stil. Zo bestaan er vandaag al apps die je huidvlekjes evalueren. Dokter Maselis: “Een app als SkinVision analyseert je vlekjes op basis van een foto en geef je een eerste indicatie. Een dermatoloog bezorgt je vervolgens een gerichter advies. Het voordeel van zo’n app is dat je snel en op elk moment raad kan vragen. De app nodigt je bovendien op geregelde tijdstippen uit om je huid te controleren. Maar de analyse gebeurt uiteraard op basis van een foto, wat niet altijd even betrouwbaar is. Het is nog te vroeg om de app op bevolkingsschaal aan te raden, maar dat dat binnen enkele jaren heel gewoon zal zijn, staat vast.”

Wil je je huid gratis laten screenen door een expert? Dat kan nog tot nu vrijdag 17 mei door je in te schrijven op www.euromelanoma.org. Daar vind je ook alle info over de preventie van huidkanker.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sheena Verhulst

  Jammer dat het niet openbaar gezet wordt zodat we op tijd kunnen gaan. Wij gaan elk jaar op eigen kosten omdat we nooit weten wanneer het is. Daarbij ook vermelden dat de plaatsen beperkt zijn.

 • Patrick Kelchtermans

  Weken geleden kon je al een afspraak vastleggen hoor, dit is niet het eerste bericht dat hierover verschijnt. Toen ik keek, ergens begin april, waren er op enkele dagen nog een paar afspraken vrij. Zeer weinig opties qua dag en locatie en altijd pal in het midden van de dag. Het is blijkbaar niet de bedoeling dat veel mensen zich laten screenen en zeker niet de voltijds werkenden. Screening is belangrijk, maar doen alsof iedereen zich gratis kan laten testen, is redelijk hard gelogen.

 • Leo Peeters -Duym

  Katrien De Hauwere zegt: Met dank aan al onze fantastische Belgische dermatologen!!!! -- Denk je nu echt dat die zakkenvullers gratis werken omdat jij niets moet betalen? Bovendien is het pure volksverlakkerij: zoals de reacties aangeven moet je al véél geluk hebben om die dag ingeschreven te zijn. @marijke boulet: goede opmerking!

 • marijke boulet

  Iedereen komt toch wel minstens 1 keer per jaar bij zijn huisdokter , laat deze dan effe checken , is op 2 min gedaan en indien twijfel kan deze je naar dermatoloog verwijzen .

 • gunther scheers

  Hoe kan het volzet zijn als ze zo een campagne opstarten en beloven dat het voor iedereen gratis is ? Belachelijk België