Waarom je bubbels beter niet te lang in de ijskast bewaart

thinkstock
In het beste geval geniet jij ook van een heerlijk zonnig verlengd weekend, en dat is een prima excuus om een flesje bubbels te kraken. Staan er bij jou flessen koud in de koelkast, klaar om ontkurkt te worden op een feestelijke gelegenheid? Je bewaart die fles toch beter in de kelder, en wijnkenner Marie-Christine Osselin legt uit waarom.

Als een net gekochte fles bubbels bij jou nooit lang gesloten blijft, is er niet echt een probleem. "Als je een fles champagne of cava binnen de 3 à 4 dagen na aankoop zal consumeren, kan je ze perfect in de ijskast te bewaren," legt wijnkenner Marie-Christine Osselin van Moët & Chandon uit aan The Huffington Post. "Maar hou het op die paar dagen, want anders zal de smaak veranderen."

"Hou je de fles wekenlang in de ijskast, dan zal de kurk uitdrogen omdat hij niet aan vocht wordt blootgesteld. Een uitgedroogde kurk zorgt ervoor dat de kurk iets losser komt te zitten en de champagne of cava sneller gaat oxideren, waardoor de aroma's veranderen."

Osselin suggereert om alle soorten mousserende wijnen - cava, champagne, prosecco,... - op een koele, donkere plaats te bewaren met een constante temperatuur, bij voorkeur in de kelder. Een paar uur voor je de fles gaat kraken, kan je ze in de koelkast zetten. Nog beter is het om een ijsemmer te vullen met ijs en één derde water, en de fles daarin 15 à 20 minuten te laten afkoelen.