Waarom je altijd extra moe bent tijdens je maandstonden

-
getty images -
Je maandelijkse bezoekje van Tante Roza is sowieso niet iets waar je reikhalzend naar uitkijkt. En dat vermoeide gevoel dat er steeds mee gepaard lijkt te gaan? Dat beeld je je zeker niet in, er is namelijk een wetenschappelijke verklaring voor.

Hoe het dan komt dat je tijdens je maandstonden extra vermoeid bent? Dat heeft alles met je hormonen te maken. Gedurende de 10 dagen voorafgaand aan je maandstonden bereidt je lichaam zich voor op de mogelijke innesteling van een bevrucht eitje. Wanneer dat niet gebeurt, volgt er een plotse daling van je hormoonspiegel. Je lichaam gaat op die manier van een staat van paraatheid naar helemaal niets hormonaal gezien. Die verandering brengt op zijn beurt heel wat veranderingen teweeg in je lichaam, en dat is behoorlijk uitputtend. Tot je hormoonlevels weer beginnen te stijgen, zal je je dan ook behoorlijk uitgeput voelen.

Veel kan je hier jammer genoeg niet aan doen. Het is nu eenmaal de natuurlijke cyclus die je lichaam volgt. Het goede nieuws is dan weer wel dat je energieniveau een hoogtepunt bereikt tijdens je eisprong. Die vindt ongeveer een tweetal weken na het begin van je maandstonden plaats. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.