Waarom is sneeuwruimen zo dodelijk?

REUTERS
Minstens twee mensen kwamen om tijdens het ruimen van sneeuw in Buffalo nadat de Amerikaanse staat New York getroffen werd door een ongemeen hevige sneeuwstorm. In de verenigde Staten sterven elke winter honderd mensen terwijl ze deze activiteit uitoefenen. Waarom?

Een Amerikaans onderzoek dat gegevens bestudeerde van 1990 tot 2006, bracht 1.647 doden aan het licht te wijten aan hartfalen na het ruimen van sneeuw. Volgens cardioloog Barry Franklin van het William Beaumont Hospital in Michigan zou het aantal slachtoffers wel eens dubbel zo hoog kunnen liggen. "Ik ben ervan overtuigd dat honderden mensen per jaar het leven laten tijdens deze activiteit."

Hartslag en bloeddruk
Zijn team kwam erachter dat de hartslag en bloeddruk van jonge mannen meer de hoogte inging bij het vegen van sneeuw dan wanneer ze op de loopband jogden. "Voeg daar nog eens de koude buitenlucht aan toe die slagaders vernauwt en de bloedtoevoer vermindert, en je hebt de perfecte omstandigheden voor een hartaanval."

Armen
Sneeuwruimen is erg inspannend omdat je met je armen moet werken, wat zwaarder is dan met je benen. Veel mensen houden de adem in tijdens het vegen en dat vormt een bijkomende belasting.

Tips
Cardioloog Franklin vindt de activiteit zo gevaarlijk dat hij aan mensen boven de leeftijd van 55 jaar zelfs adviseert om het niet te doen. Rokers en personen met overgewicht lopen nog veel meer risico. "Indien je toch aan de bak moet, veeg de sneeuw dan voor je uit in plaats van het witte goedje op te scheppen, kleed je in laagjes, las regelmatig een pauze in en rook of eet niet vlak voor het sneeuwruimen", besluit Franklin met enkele tips.

GETTY
AP
APReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels