Waarom het normaal is om af en toe een traantje te laten tijdens een work-out

Shutterstock
Sporten kost soms bloed, zweet en tranen. Letterlijk, in dat laatste geval. Wie zich af en toe waagt aan een uitputtende work-out, zal al eens een traan over z’n wang hebben voelen rollen. Hoe komt dat eigenlijk? En is dat wel normaal? 

Personal trainer Amanda Jenny stelt meteen gerust: het kan iedereen overkomen. “We zijn allemaal mensen. We hebben allemaal de neiging om sommige emoties voor onszelf te houden. Al dat opkroppen zorgt voor spanning in je lichaam, die niet gemakkelijk een uitweg vindt”, legt ze uit. “Tijdens een intense sportles ben je zowel fysiek als mentaal uitgeput. Dan gaan vaak de sluizen open.” 

Volgens Janine Delaney, psycholoog en fitnessexpert, zijn je brein en lichaam op elkaar afgesteld tijdens het sporten. “Het maakt al niet uit welke sport je beoefent, er is altijd een emotioneel aspect. Je verstand pikt op wat je lichaam voelt en vice versa.” Kortom, Jenny en Delaney zijn het eens: het is doodnormaal om eens te huilen tijdens het sporten. Vooral in deze 3 situaties kan het al eens voorvallen. 

1. Als je uitgeput bent

“Wanneer je lichaam moe is of je bent mentaal uitgeblust, ervaar je allerlei emoties. Goeie en slechte”, meent Delaney. Denk aan lopers die duidelijk geëmotioneerd over de eindstreep van een marathon strompelen, of een groentje dat een nieuwe cardio work-out uitprobeert. Word je overvallen door zulke gevoelens? Probeer ze dan te omarmen. Adem diep in en uit, en laat ze weer los. Anders hou je een negatief gevoel over aan je sportprestatie. 

2. Als je aan introspectie doet

“Sommige sporten zoals yoga werken therapeutisch. Je moet aan zelfreflectie doen, en ook dat kan een gevoelige snaar raken”, vertelt Delaney. Opnieuw geeft ze hetzelfde advies: blijven ademen en probeer die emoties een plaats te geven, ook al zit je middenin een ingewikkelde yogapose. 

3. Als je gefrustreerd bent

Sporten lukt niet altijd op 1, 2, 3. Soms volg je een dansles en kan je de choreografie amper volgen, terwijl de mensen rondom je schudden en shaken alsof ze Beyoncé zijn. Weet gewoon dat iedereen ooit een beginner was, ook al lijken ze nu precies de achtergronddanseressen van ‘Queen B’. Delaney: “Het heeft geen nut om kwaad te worden op jezelf. Wees trots dat je uit je comfortzone probeert te komen en trakteer jezelf op een schouderklopje.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.