Waarom het net een goed idee is om te gaan lopen in de winter

thinkstock
Het is koud. Het regent. Je zetel is zo comfortabel. Allemaal excuses om toch maar niet die loopschoenen aan te moeten trekken. En toch is het net een goed idee om een rondje te gaan lopen wanneer de temperaturen zakken: je doet namelijk een stuk meer kilometers.

Komen jouw loopkleren ook pas uit de kast bij een minimum van 10 graden? Daar zou je misschien beter twee keer over nadenken. Uit een studie van de St Mary's universiteit in Londen blijkt namelijk dat lage temperaturen net bevorderlijk zijn voor je sportprestaties én het loopcomfort vergroten.

Dat komt omdat de koude temperatuur het energieverbruik van ons lichaam naar beneden haalt en zo ook de hartslag doet dalen. Het hart moet dan namelijk minder bloed naar de huid sturen, en het lichaam heeft minder snel last van vochtverlies. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers na het bestuderen van de lichaamsfuncties van zes mannelijke atleten bij 22 graden en bij 6 graden.

Bij die zomerse temperaturen kwam het hart onder grotere cardiovasculaire druk te staan, waardoor ze minder presteerden. Wie graag uitpakt met een goeie tijd op een wedstrijd, doet dat dus beter in de winter!