Waarom het goed is om af en toe wat honger te lijden

thinkstock
Op regelmatige basis een kleine portie eten zou goed voor ons zijn. Tenminste, dat is wat we altijd al te horen kregen. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat af en toe eens honger lijden echt geen kwaad kan, integendeel zelfs.

Dat we constant aan het eten zijn, heeft alles te maken met het feit dat we schrik hebben om honger te lijden, volgens dieet-expert Michael Mosley. En volgens hem is dat niet zonder gevaren.
"We hebben de neiging om constant te snacken", aldus Mosley. "En die zogenaamde snackcultuur is ons grootste probleem. Luister dus naar mij wanneer ik zeg dat het echt niet erg is om af en toe een beetje honnger te lijden. Er zijn zelfs gezondheidsvoordelen aan verbonden. We moeten die mythe de wereld uithelpen dat we constant moeten eten om te voorkomen dat onze bloedsuikerspiegel zakt."

"Obesitas is één van de allergrootste problemen van onze tijd", gaat Mosley verder. "En daarnaast krijgen steeds meer mensen te maken met diabetes."

Suiker wordt over het algemeen gezien als onze grootste vijand. Daarom zijn vele producenten en gezondheidsorganisaties nu op zoek naar een manier om minder van het goedje in onze voeding te verwerken, zonder daarvoor te moeten inboeten aan smaak. Een gelijkaardig proces gebeurde enkele jaren geleden al met zout.

"Er is gedurende de voorbije jaren een gigantische verschuiving gebeurd van vet naar suiker als onze grootste vijand", aldus Mosley. "Ongeveer 70% van de suiker die we eten werd toegevoegd in de fabriek. Het is trouwens de combinatie van suiker en vet die zo verslavend werkt. We eten afzonderlijk geen gigantische portie suiker, of geen gigantische portie room, maar zijn wel dol op bijvoorbeeld ijsjes.

Mosley doet al jarenlang onderzoek naar de invloed van onze voeding op onze gezondheid. Enkele jaren geleden ontdekte hij al dat pasta minder calorieën bevat wanneer je hem kookt en vervolgens weer opwarmt. Daarnaast is hij een groot voorstander van een gepersonaliseerd dieetplan. "Bepaalde diëten werken nu eenmaal beter voor bepaalde mensen. Een aangepaste aanpak op maat is dé manier om in de toekomst aan onze gezondheid te werken."