Waarom een dikke laag make-up toch niet zo slecht is

Thinkstock
Al jaren waarschuwen dermatologen ons voor het gebruik van make-up, het verstopt de poriën en irriteert de huid. Niets beter dus dan af en toe puur natuur door het leven gaan zou je denken, maar nu blijkt een goede laag make-up toch nog zijn voordelen te hebben.

Eerder deze maand publiceerde Phillip Artemi, dokter aan de Australasian College of Dermatologists, een paper over de potentiële voordelen van het dragen van cosmetica. "We weten nu dat het niet alleen zonnestralingen zoals UVB en UVA zijn die onze huid aantasten. We worden ook blootgesteld aan infrarood stralingen en licht, met een doffe huid, rimpels en in het slechtste geval huidkanker als resultaat", legt Phillip Artemi uit.

Gewapend tegen de zon

Na zonnecrème zou een goede laag make-up het beste wapen zijn tegen verouderingssymptomen door zonnestralen. "Zonnecrème doet veel, maar niet genoeg. Daarom adviseren we nu ook om gekleurde schoonheidsproducten zoals foundation, blush en lippenstift te gebruiken om het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering tegen te gaan."

Pigmenten en andere licht reflecterende ingrediënten in make-up beschermen het huidoppervlak tegen zonnestralen. Dit idee is vooral van toepassing wanneer het gaat om oogmake-up. Wanneer we ons insmeren met zonnecrème wordt de zone rond de ogen vaak overgeslagen, een extra laagje oogschaduw en licht reflecterende highlighter helpen in dat geval zonneschade tegen te gaan.

Make-up als zonnebeschermer?

Alvorens we mee op de 'cosmetica-is-goed-voor-je-huid kar' springen, vroegen we dermatoloog Ilan Karavani om zijn mening.

"Het blokkeren van zonnestralen is een goede zaak. Je kan dit op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een zonnecrème te gebruiken. Maar ook make-up heeft inderdaad een blokkerende functie omwille van haar reflecterende effect. Men schat dat een laag cosmetica gelijk staat aan beschermingsfactor 15. Enerzijds helpt make-up dus tegen zonneschade, anderzijds heeft die laag make-up ook schadelijke effecten, zoals verstopte poriën en een geïrriteerde huid. Er zijn dus wel degelijk verschillende redenen waarom het dragen van make-up niet goed is voor je huid. Het gebruiken van make-up als zonnebeschermer is dan ook niet aan te raden. Maar draag je het wel omwille van esthetische redenen, dan heb je wel het voordeel van een extra zonnebescherming."