Exclusief voor abonnees

Waarom een chip in je tong geen wondermiddel tegen slaapapneu is

Getty Images
122.000 Belgen lijden aan slaapapneu. Wie er veel last van heeft, is oververmoeid, kan zich slecht concentreren en heeft vaak hoofdpijn. Een zuurstofmasker helpt uitstekend, maar helemaal comfortabel is zo'n ding niet, dus zoekt de markt naar iets gebruiksvriendelijkers. De Waalse firma Nyxoah lanceert binnenkort een chip die in de tong wordt geïmplanteerd, maar die werkt lang niet voor iedereen en is wellicht ook duur.

Mensen met apneu stoppen tijdens hun slaap met ademen. Door een verslapping van de spieren in de keelholte, ook de tong, blokkeren hun luchtwegen. Telkens dat gebeurt, wordt hun slaap onderbroken. Bij lichte gevallen gebeurt dat vijftien keer per uur, bij zware gevallen vijftig keer en meer. Die laatste categorie staat op als een gebroken mens en sleept de vermoeidheid en al haar neveneffecten voor de rest van de dag mee.

Slaapapneu kan wel verholpen worden. Een CPAP-toestel, een zuurstofinstallatie met masker, doet het aantal apneus in het gros van de gevallen met 95 procent dalen. 100 procent comfortabel is dat natuurlijk niet, maar de modernste versies zijn compact - ze passen in een klein tasje - en ze zijn ook relatief stil. Volgens professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Slaapcentrum van UZ Antwerpen, blijkt uit een recente enquête bij 2 miljoen gebruikers dat 80 procent het apparaat blijft gebruiken. 20 procent stopt dus met het toestel. Zij kunnen zich laten opereren, en als die ingreep lukt, zien zij hun aantal apneus gehalveerd of tot minder dan twintig per uur gereduceerd. Een serieuze verbetering, maar niet even efficiënt als de zuurstofmaskers.

De chip met kabelladertje.
Nyxoah De chip met kabelladertje.

Pacemaker

Logisch dat de markt op zoek gaat naar oplossingen. Er bestaat al een soort pacemaker, van de firma Inspire. Hij houdt de tong wakker en verhindert dat die de luchtpijp afsluit, maar die methode werkt niet bij iedereen. Mensen die meer dan 50 apneus per uur hebben, die een BMI hebben dat hoger ligt dan 43, die enkel apneus krijgen wanneer ze op de rug slapen, of bij wie de afsluiting van de luchtwegen ter hoogte van het gehemelte plaatsvindt, hebben vaak niks aan het apparaat. Wie weinig geld heeft, is er ook niet echt mee geholpen, want het kost om en bij de 20.000 euro. Ter vergelijking: een CPAP-toestel kost ongeveer 600 euro, maar wie er één via een ziekenhuis huurt, betaalt maar 7,5 euro per maand. Het Waalse bedrijf Nyxoah heeft nu een variant bedacht op de bestaande pacemaker: een chip die in de tong wordt geplaatst. 's Nachts bevestigt de patiënt een klever onderaan de kin, en die zendt signalen uit naar de chip, die op zijn beurt de tong activeert. Europa heeft al groen licht gegeven, met Amerika zijn de gesprekken gaande.

Prijsonderhandelingen

Nyxoah zelf doet de chip natuurlijk af als een half wondermiddel, maar professor Johan Verbraecken relativeert: "Uit een studie die gepubliceerd werd in het Europees vakblad voor longspecialisten blijkt dat de chip het aantal apneus halveert. In vergelijking met de zuurstofmaskers is dat dus geen geweldig resultaat. En het snurken was maar bij 10 procent van de patiënten verdwenen. Bovendien is de chip alleen getest op patiënten met een BMI van 27, die gemiddeld 24 apneus per uur hadden. Maar veel patiënten hebben een hoger BMI en ook meer apneus. Echt grondig is het nieuwe product dus nog niet getest, maar alles wijst erop dat het dezelfde beperkingen vertoont als de pacemaker van Inspire. Niet iedereen zal hier baat bij hebben, en ook dit product zal duurder zijn dan de zuurstofmaskers."

Hoe veel de chip zal kosten, kan Nyxoah niet zeggen. Over de prijs wordt nog onderhandeld met de Belgische overheid, zegt de firma. Volgens Nyxoah is het de bedoeling om die prijs "toegankelijk" te houden. Volgend jaar wordt het product in België klinisch onderzocht. Wanneer het effectief op de markt komt, is nog niet geweten.

De werking van de chip.
De werking van de chip.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.