Waarom een banaan de beste optie is na het sporten

Bananen zijn door bestanddelen als kalium en andere voedzame ingrediënten even efficiënt in het aanvullen van het energiepeil van atleten als speciale sportdranken, maar ze bevatten wel gezondere suikers.

Uit onderzoek blijkt dat bananen eten voor en na het sporten de prestaties even goed ondersteunt als het drinken van speciaal ontwikkelde sportdranken. Maar wel bleek dat atleten na het eten van dit fruit een hoger niveau van dopamine in hun bloed hadden dan wie een sportdrank consumeerde. Dit is een stof die je een euforisch gevoel geeft, je helpt gefocust te blijven en het hongergevoel helpt te controleren. In tegenstelling tot suikerrijke sportdranken bevatten bananen antioxidanten, vezels en kalium, zijn ze een goede bron van vitamine B6, stimuleren ze de productie van serotonine om stress en depressies te bevechten. Een ander voordeel is dat bananen veel gezonder; goedkoper, makkelijker, snel en hapklaar zijn. 

Beter sporten
Professor David Nieman aan de universiteit van North Carolina: "Dit nieuwe onderzoek toont aan dat gezondere energiebronnen de prestaties van atleten kunnen verbeteren. Sportdranken is eigenlijk suikerwater met een smaakje."

Alternatieven
Speciale ontwikkelde sportvoeding is eigenlijk overbodig, omdat de natuur rijk is aan producten die je lichaam een boost geven. Daarom zetten we voor sportievelingen even op een rijtje wel gezonde, natuurlijke voedingsstoffen je best opneemt. Twee uur voor het sporten, eet je best een snack die rijk is aan koolhydraten zodat je genoeg energie hebt en bloedsuikerspiegel op peil is tijdens je work-out. Dit kalmeert ook de maag. Een kom havermoutpap of volkorenbrood zijn goede opties. Ook kan een portie yoghurt voor voldoende energie zorgen.

Geen vet
Als je echt intensief gaat sporten is het beter twee uur op voorhand niets meer te eten. Heb je echt honger, dan kun je een lichtere snack eten. Zorg ervoor dat je genoeg vloeistoffen opneemt, een smoothie is bijvoorbeeld een goede optie. Je vermijdt beter proteïnes. Eet net genoeg proteïnes om je honger te stillen. Ook zijn vette maaltijden uit den boze, want dit maakt je maag gedurende een lange tijd overstuur. 

Na het sporten drink je best eerst voldoende water om je lichaam te rehydrateren. Onderzoek toont aan dat vermoeidheid tijdens je work-out kan komen door een tekort aan water en koolhydraten. Aangezien we tijdens het sporten deze stoffen gebruiken als energiebron, moet je je voorraad hiervan meteen na het sporten opnieuw aanvullen. Daarnaast is het belangrijk dat je dan ook proteïnes opneemt. Dit zal helpen de vezels die je beschadigde tijdens het sporten opnieuw op te bouwen en dat lichaam koolhydraten twee uur na de work-out opslaat.