Waarom de '8 tot 8'-regel wonderen kan doen voor je darmen

Unsplash
Gezonde darmen zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Recente studies wijzen namelijk uit dat een slechte darmflora geassocieerd kan worden met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën. Lief zijn voor je darmen is dus een absolute must, en daar past dokter Rangan Chatterjee een heel eenvoudige regel voor toe.

Volgens dokter Rangan Chatterjee doe je er namelijk goed aan om de '8 tot 8'-regel te volgen als je je darmen zo gezond mogelijk wil houden. Concreet betekent dat dat je al je maaltijden consumeert binnen de 12 uur, en het liefst tussen 8 uur 's morgens en 20 uur 's avonds. Bovendien is die regel volgens dokter Chatterjee niet alleen gunstig voor je darmen, maar ook voor je immuunsysteem en gewichtsverlies. "Onderzoek toont aan dat veranderingen in het tijdstip waarop én wat je eet gunstig kunnen zijn voor gewichtsverlies, je immuunsysteem, bloedsuikerspiegel en de gezondheid van je darmmicrobioom", aldus Chatterjee. "Als je je darmen een pauze gunt, stimuleer je namelijk de groei van andere bacteriën die helpen om je darmwand schoon te maken", gaat hij verder.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat vasten helpt bij mensen die kampen met het prikkelbaredarmsyndroom. Zo zou een eetpauze inlassen de klachten aanzienlijk verminderen doordat je je darmen een tijdje rust gunt. Bovendien is de regel niet zó moeilijk om vol te houden. "Het best slaap je gedurende acht uur - of zoveel mogelijk - tijdens de twaalf uur die je vast en ontbijt je pas tegen 8 uur en verorber je je diner voor 20 uur", aldus de dokter. Daarnaast blijft het uiteraard belangrijk om voldoende vezels te eten en te veel snelle koolhydraten en verzadigde en transvetten te vermijden om je darmen zo gezond mogelijk te houden.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie, Fanny Verhuysen

  Veertig dagen vóór Pasen, de Katholieke vastentijd respecteren, en gelijk vroeger 's vrijdags géén vlees eten. En je wordt zo gezond als een visje in het water .

 • Mohamed Kabbal

  Dus één maand keer per jaar de Ramadan meedoen helpt je een gezonde levensstijl te krijgen.

 • Celor Weityens

  Ik werk in ploegen, begin er maar aan.

 • Benny De Keyzer

  Amai, dan zijn ze in Spanje allemaal slecht bezig... Die Spanjaarden moeten nogal last hebben van hun darmen...

 • Marco Maerten

  Frank Willems,er wordt gegeten in de fase van het etmaal dat men niet slaapt. Zoiets heet dagindeling.