Waarom af en toe vasten goed is voor je gezondheid

Korte periodes van vasten op een gecontroleerde manier, geven een boost aan je gezondheid, daar raken steeds meer wetenschappers het over eens.

In de BBC-documentaire 'Eat, Fast and Live Longer' ontdekte presentator Michael Mosley dat gedurende drie dagen erg weinig calorieën opnemen zijn risico op diabetes verlaagde. Dit had echter wel een negatief effect op zijn humeur. Dit strikte regime moet elke twee tot drie maanden herhaald worden voor je er de voordelen van kunt plukken. Een methode die hetzelfde effect heeft, maar makkelijker vol te houden is, is om de andere dag te vasten. De ene dag beperk je je tot 400 à 500 calorieën, de dag erna eet je wat je wil.

Strikt regime
Onderzoekers aan de universiteit van Illinois in Chicago voerden een proefproject uit waarbij twee groepen van patiënten met overgewicht om de dag vastten. Ze ontdekten dat mensen die zich op de vastdagen aan het strikte regime hielden, zoveel mochten eten wat ze wilden op de andere dagen, zonder dat dit effect had op hun gezondheid. Als je dit wil proberen, is het toch best eerst een bezoekje aan je arts te brengen, aangezien vasten gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen of patiënten met chronische aandoeningen.