Waar bewaar je je eieren nu het best: in of uit de koelkast?

Getty Images/Cultura RF
Je merkte het vast al op: in de supermarkt staan eieren meestal gewoon in de rekken en buiten de koeling. Eens thuis aangekomen zetten we ze toch vaak meteen in de koelkast. Maar waar bewaar je je eieren nu het best?

Je eieren in de koelkast bewaren heeft zowel voor- als nadelen. Zo raadt het Nederlandse Voedingscentrum aan om je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren ook minder snel uit en blijven ze langer vers. Ook de koude zorgt ervoor dat je de eieren langer kan bewaren.

In Amerika gaan ze zelfs nog een stapje verder: daar zeggen vele organisaties dat je je eieren het best weggooit als ze meer dan 2 uur uit de koelkast werden gehaald.

Al klopt dat volgens The Daily Mail niet helemaal. Zij namen de proef op de som om na te gaan of eieren nu daadwerkelijk slechter worden als je ze niet in de koelkast bewaart. Daarvoor stuurden ze twee dozen eieren naar een voedingslabo. Daar werden de doosjes twee weken bewaard, eentje op kamertemperatuur en de andere in de koelkast. De eieren werden tijdens die twee weken meerdere keren getest op schadelijke bacteriën zoals salmonella, listeria en E.coli. Wat bleek? Alle stalen zagen er nog net hetzelfde uit. Er was dus geen verschil op te merken tussen de twee doosjes eieren, allemaal waren ze bacterievrij.

Toch wordt nog altijd aangeraden om ze in je koelkast te bewaren om het risico zo klein mogelijk te houden. Maar waarom liggen eieren dan vaak niet in de koeling in de supermarkt, horen we je denken. De schaal van het ei beschermt het tegen vuil, vocht én schadelijke bacteriën. Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan de eieren uit de koeling in de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.

Het nadeel aan je eieren in de koelkast te bewaren? Koude eieren kunnen je gerechten weleens verknoeien. Bepaalde recepten, voornamelijk die met een hoog vetgehalte zoals een lekkere cheesecake, vereisen eieren op kamertemperatuur omdat koude eieren de textuur van je traktatie verbrodden. Alleen dan laat je ze dus het best uit de koelkast. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  Zelf heb ik ondervonden dat eieren op kamertemperatuur minder snel stuk springen bij het koken. Zeker bij het gebruik van een eierkoker merk ik meer eiwitverlies, rond het geprikte gaatje, als de eieren rechtstreeks uit de koelkast komen.

 • Kurt Meyskens

  Eitjes in de kelder bewaren. Is het beste . Doe ik met mijn eitjes van de kippen

 • Nina Willems

  De waarheid is nog iets complexer: in USA moeten alle eieren door chloorwater gaan voor ze verkocht mogen worden, jawel door javel. Door dat ze nat geweest zijn is hun beschermende barrière doorbroken en zullen die eieren wel gekoeld moeten bewaard worden. De koelkast, met eiervakje, is een Amerikaanse uitvinding, omdat dat daar nodig is. Koop je als Belg een koelkast, dan gebruik je vaak ook het eiervakje. Hier in Europa zijn we niet zo zot om onze eieren te javeleren, geen koelkast nodig.

 • Peter Buyck

  Nog een reden om ze 'in het doosje' te laten is dat je zicht blijft houden op de versheidsdatum. En 'buiten de koelkast'... zou dan ook betekenen dat ze vers blijven na een uur in een warme auto... Dus na aankoop asap de koelkast in...

 • Ivan De Bakker

  Toen ik zelf nog kippen had gingen de eieren nooit in de koelkast. Nu koop ik eitjes in de winkel en gaan ze wel de koelkast in... Weet eigenlijk niet echt waarom. Denk dat het ook een praktische reden heeft - nu staan ze tenminste niet in de weg.