Vrouwen snurken ook en net zo luid als mannen

Foto door Maddi Bazzocco via Unsplash
Snurken wordt al te vaak gepercipieerd als een mannenzaak, maar uit een studie die werd gepubliceerd in Journal of Clinical Sleep Medicine blijkt dat vrouwen net zo goed hun partners wakker houden ‘s nachts. Al hebben ze dat minder vaak door van zichzelf en beweren ze ook vaker  - onterecht - dat ze niet luid snurken.

Voor het onderzoek werd aan 675 vrouwen en 1.238 mannen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar gevraagd om een vragenlijst in te vullen waarbij ze een score moesten geven op de intensiteit van hun snurkgedrag. Daarna werd tijdens hun slaap het volume van het snurken gemeten met een digitale geluidsmeter. Wie een geluid produceerde tussen de 40 en 45 decibel werd ingedeeld in de categorie ‘mild’, tussen de 45 en 55 decibel in de categorie ‘gemiddeld’, ‘ernstig’ tussen de 55 en 60 decibel en ‘zeer ernstig’ voor wie luider snurkte dan 60 decibel. 

Nadat de onderzoekers de gegevens hadden geanalyseerd, ontdekten ze dat de deelnemende vrouwen minstens even luid snurken als de mannen. Opvallend is ook dat 28% van de dames aangaf niet te snurken, terwijl 19% dat wél deed. Bij de mannen gaf slechts 6,8% aan niet te snurken, waarbij 3,5% dat inderdaad niet deed.

“Uit dit onderzoek blijk vooral dat vrouwen en mannen exact even luid snurken, maar dat vrouwen dat minder vaak van zichzelf door hebben. Ze beseffen duidelijk ook half niet zo vaak van zichzelf dat ze überhaupt snurken,” aldus Nimrod Maimon, co-auteur van de studie en professor aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev. “Dit zou wel eens de reden kunnen zijn waarom vrouwen veel minder slaaponderzoek laten uitvoeren in slaapklinieken omdat ze simpelweg niet doorhebben dat ze slaapproblemen hebben.”

Mannen snurken vaker

Uit een Belgisch onderzoek van de slaapkliniek van het UZ Gent waarvoor 1.800 Belgen tussen 2011 en 2016 bevraagd werden, bleek wel dat mannen nog altijd vaker snurken dan vrouwen. Het gaat respectievelijk om 37% en 14%. En dat aantal neemt trouwens alleen maar toe als je kijkt naar oudere onderzoeken. De voorbije twintig jaar is het aantal hevige snurkers zelfs verdubbeld. Ook de groep die kampt met slaapapneu - een stoornis waarbij de adem tijdens de slaap stokt, wat gepaard gaat met geronk - is bijna dubbel zo groot geworden: van 4 tot 7%. Eind vorig jaar bleek nog dat het aantal Belgen die slapen met een masker tegen slaapapneu de afgelopen 5 jaar is verdubbeld tot zo’n 120.000.

Onderzoekers zien een verband tussen de groeiende groep snurkers en de toename van het aantal mensen met obesitas. “Mensen die te zwaar zijn, snurken vaker. De keelholte is dikker, wat de luchtwegen doet vernauwen en een ronkend geluid veroorzaakt. Een toename van overgewicht en obesitas kan dus verklaren waarom ook het aantal snurkers stijgt”, legde dokter Fré Bauters van de slaapkliniek van het UZ Gent uit in onze krant. “Slaapapneu wordt mogelijk ook wel gewoon vaker gediagnosticeerd dan vroeger.” Bijna de helft (45%) van de Belgische volwassenen is te dik. Zo’n 16% is obees, wat betekent dat hun BMI hoger is dan 30.

Kun je er iets aan doen?

Snurken doe je wanneer de luchtdoorstroming in de neus, mond, of keelholte gehinderd wordt. De slijmvliezen in de keelholte zullen als gevolg beginnen vibreren, wat het typische snurkgeluid vormt. Er zijn heel wat middeltjes op de markt - denk aan beugels, knijpers en sprays - die snurken moeten verhelpen, al zijn de meningen erover doorgaans sterk verdeeld. Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen die je zelf kan nemen waarvan bewezen is dat ze werken:

- Heb je last van overgewicht? Probeer dan wat af te vallen en laat je hierbij ondersteunen door een arts of diëtist.

- Bij mensen die roken komt snurken twee keer zo vaak voor als bij niet-rokers. Je weet dus wat je te doen staat.

- Helaas geldt ook hetzelfde voor alcohol en dan zeker net voor het slapengaan. Dat slaapmutsje laat je dus maar beter staan.

- Door op je rug te slapen, zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren. Ze ga je niet alleen meer snurken, maar ook luider. Voor wie het moeilijk vindt om een andere slaaphouding aan te nemen, zijn er zogenaamde ‘body pillows’ op de markt. Een kussen dat de kans vermindert dat je weer op je rug gaat slapen.

Heb je alles geprobeerd en snurk je nog steeds? Ga dan even langs bij de dokter of maak een afspraak bij een slaapkliniek om zo samen tot een mogelijke oplossing te komen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Richard Verbruggen

  Ik sliep al geruime tijd met een papieren plakband voor de mond . Alzo ben je verplicht om door de neus te ademenen . Na een paar maand overgegaan naar om de twee dagen . Nu ermee gestopt want automatisch adem ik nu door mijn neus . Weg snurken

 • Fernand Saegerman saegerman

  Slaapklinieken kunnen daar niks aan doen is gebaseerd om geld uit te slaan en kost de mutualiteit veel geld.Minister De Block speelt dat spelletje mee met die slaapkinieken en de dokters en kost de belastingbetaler veel geld. Ik heb het 2 keren welf laten ondezoeken in UZ gent en Antwerpen en ben 2 maal De Bolcknaar huis gegaan zonder resultaten en al mijn tijd verloren voor niets. De Block is docter die ook het geld verspild ven de belastingbetaler.

 • Ivo Torfs

  Die van mij snurkt al voor ze neerligt ik neem een slaapmiddeltje en ben dan ook vertrokken, dus niemand heeft last....

 • Mike Zwarts

  Je moet het mij niet vertellen.

 • jayse abdul

  Vrouwen zijn minder bewust van het gegeven of ze al dan niet snurken. Worden mannen dan minder snel wakker van het snurken? Of klagen ze er 's ochtends niet over, en vrouwen wel?