Vrouwen kunnen zich nu ook verzekeren voor borstkanker

Thinkstock
Voor het eerst wordt in ons land een verzekering aangeboden voor borst- of andere typische vrouwelijke kankers. Vrouwen die intekenen op de Feminaverzekering van AG Insurance betalen een premie tussen 4 en 24 euro per maand.

Als ze de diagnose krijgen, ontvangen ze een uitkering van 5.000 tot 10.000 euro, waarmee ze bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of massages kunnen betalen, schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.

Think Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanker, is kritisch. "Dit zijn Amerikaanse toestanden", luidt het. "Vooral omdat net mensen met het grootste risico op kanker niet worden toegelaten. Vier op de vijf patiënten zijn vijftigplussers, die worden duidelijk uit de verzekering geweerd. Net zoals wie eerder al kanker had.

Sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée sluit zich aan bij die kritiek. "Klinkt op het eerste gezicht mooi, maar de verzekering is niet toegankelijk voor iedereen. 50-plussers worden geweerd. En dat is net de risicogroep borst- of baarmoederhalskanker. De vrouwen die het het hardst nodig hebben, worden gediscrimineerd. Al heel wat minder mooi".

"Bovendien kunnen heel wat vrouwen zich zo'n private verzekering niet veroorloven, wat het in mijn ogen nog oneerlijker maakt. We weten daarenboven dat andere privé-verzekeringen in de gezondheidszorg stukken duurder zijn dan wanneer de overheid tussenkomt vanuit de verplichte ziekteverzekering. Niet minder dan 30 pct blijft bij dergelijke verzekeringen 'plakken' bij de verzekeraar. En er is geen enkele reden te bedenken dat dat in het geval van AG Insurance anders zou zijn. Is dit waar we met onze gezondheidszorg naartoe willen? Want dit is de ongelijkheid in de zorg installeren", zegt Jiroflée.

AG Insurance: "Beetje een test"
In een reactie aan Belga wijst AG Insurance er op dat het "niet de bedoeling is de sociale zekerheid te vervangen". "Dit zijn privécontracten, het vormt slechts een aanvulling op de sociale zekerheid", verduidelijkt woordvoerder Gerrit Feyaerts.

AG Insurance moest naar eigen zeggen "keuzes maken" om de verzekering betaalbaar te houden voor een zo groot mogelijke groep. Feyaerts sluit niet uit dat op termijn nog gesleuteld wordt aan de formule. "We nemen vijftigplussers niet meteen op, maar dit is nog een beetje een test."

De Block geen voorstander

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageert aan VRT NWS op de verzekering. Zij is alvast geen voorstander. "Men doet aan risicoselectie. Men sluit vrouwen uit van ouder dan 50 jaar. Men sluit ook vrouwen uit die al een knobbeltje in de borst hebben moeten verwijderen, zelfs al was het goedaardig", aldus de minister aan de openbare omroep.

Volgens haar zijn er zoveel voorwaarden dat AG Insurance een verzekering aanbiedt aan mensen die die nooit zullen nodig hebben. De minister hoopt dat de verzekeraar op zijn beslissing terugkomt, aldus VRT NWS.

Minister van Gezondheid Maggie De Block (Open Vld).
photo_news Minister van Gezondheid Maggie De Block (Open Vld).17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • speltie speltie

  Niet vergeten dit is een verzekering het is niet de bedoeling om uit te keren maar om de aandeelhouders meer te laten verdienen.

 • Pat V.

  Bestaande hospitalisatieverzekeringen sluiten ook al uit.

 • Jos Pros

  Schandalig is het. Betalen schade zelfs niet uit als je een ongeluk hebt en je bent in je recht. Oplichterij van de hoogste plank. Smerige handel die verzekeringen. Allemaal afschaffen en iedereen voor zijn eigen kosten laten opdraaien. Voor zij die hard werken geen problemen maar voor vele leeglopers een nachtmerrie

 • Anne Geerts

  Stan Vankoo, dan moet je beter lezen : er staat : voor borstkanker of andere typisch vrouwelijke kankers.

 • Julien Tavernier

  Het gaat hier om een verzekering waarbij een vast bedrag wordt uitgekeerd in geval de verzekerde door één van de verzekerde ziektes getroffen wordt. Dit bedrag kan besteed worden aan wat je maar wil, en wordt dus gewoon opgeteld bij de uitkering van het RIZIV via de ziekenkas en de uitkering van je hospitalisatieverzekering.