Vrouwen die werken leven langer dan huismoeders

Getty Images
Heb je vakantie? Lucky basterd! Moest je daarentegen weer vroeg uit de veren op deze druilerige maandagochtend? Dan smaakte je kopje zwart goud waarschijnlijk des te meer. En als je je afvraagt waarom je elke ochtend de strijd aangaat met die o zo vervelende wekker: vrouwen die gaan werken blijken langer te leven en minder risico te lopen op depressie.

Zo toont een nieuw onderzoek dat zopas verscheen in het tijdschrift Demography aan dat vrouwen die werken in hun dertiger en veertiger jaren lichamelijk en geestelijk gezonder oud worden dan vrouwen die niet gaan werken om bijvoorbeeld thuis te blijven voor de kinderen.

De studie, die geleid werd door onderzoekswetenschapper Jennifer Caputo, analyseerde daarvoor de gegevens van 5.100 vrouwen. Het onderzoek ging van start toen de vrouwen tussen de 30 en 44 jaar oud waren, en eindigde wanneer ze de leeftijd van 66 tot 80 jaar bereikt hadden.

Uit die gegevens bleek dat vrouwen die de eerste 20 jaar van het onderzoek een job hadden, minder last hadden van depressieve gevoelens toen ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hadden. Bovendien verlaagden ze hun risico om te sterven met 25% in vergelijking met vrouwen die niet ging werken tegen betaling.

“Een job hebben is een van de belangrijkste bepalende sociale factoren voor de gezondheid van zowel vrouwen als mannen”, vertelt Caputo. De reden? “Werkgelegenheid kan zowel financiële als sociale middelen bieden die stabiliteit en welzijn bevorderen”, aldus de onderzoekster.

Uit de studie bleek ook dat vrouwen die negatieve ervaringen hadden op het werk (bijvoorbeeld omdat ze geen voldoening haalden uit hun job of het slachtoffer waren van discriminatie) later meer kans liepen op een depressie en een slechtere gezondheid, maar nog altijd gezonder waren dan vrouwen die helemaal niet gingen werken.

Hoewel het om een grote studie gaat, hebben andere studies eerder ook al de voordelen van moeders die thuisblijven voor de kinderen aangetoond. Zo zouden kinderen van huismoeders bijvoorbeeld minder snel gedrags- en psychologische problemen hebben. Kies dus vooral wat voor jou het beste voelt.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nadine Abe

  Huismoeder is al een beroep op zich eonder vergoeding .

 • Pascale Van Meenen

  Jezelf wegcijferen voor man en kinderen en alles in het teken van het gezin plaatsen wil niet zeggen dat kinderen goed terecht komen. Ook manlief kan hierdoor teveel verwent raken. Dames kom gewoon op voor jezelf. Afhankelijkheid is niet meer van deze tijd. Het leven is nu eenmaal hard.

 • Freddy Madou

  Hallo huismoeders werken niet zegt dat nooit tegen onze Bertha !!.

 • Marc Spandel

  Alles heeft voor- en nadelen hé. Huisvrouwen hebben een gelukkiger en gezonder gezinsleven, maar minder geld. Buitenshuis werkende vrouwen hebben een veel minder gelukkig en gezond gezinsleven, maar spekken de staatskas.

 • liliane vanthoor

  Alsof een huismoeder niet werkt.