Vrouwen die de pil nemen zijn slechter in het herkennen van emoties

Getty Images/iStockphoto
Dat de pil en je menstruatiecyclus je emoties flink in de war kunnen sturen, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar uit een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience, blijkt nu ook dat vrouwen die de pil nemen minder goed zijn in het lezen van de gezichtsuitdrukkingen en emoties van anderen.

“Wereldwijd gebruiken meer dan 100 miljoen vrouwen de anticonceptiepil. Toch is er verrassend weinig bekend over het effect op hun emoties”, steekt dokter Alexander Lischke van de afdeling biologische en klinische psychologie aan de universiteit van Greifswald in Duitsland van wal. Daarom onderzocht hij samen met zijn team wat het effect van de pil nu precies is op het empathische vermogen van een vrouw.

Om die emotionele bijwerkingen van de anticonceptiepil te achterhalen, analyseerden de wetenschappers 42 vrouwen die de pil wel namen, en vergeleken hun emotieherkenning met die van 53 vrouwen die dat niet deden. Wat bleek? Vrouwen die de pil nemen zijn ongeveer 10% slechter in het lezen van gezichtsuitdrukkingen en emoties zoals verdriet, geluk, en in het bijzonder complexe emoties zoals trots en minachting.

Partnerkeuze

“Tijdens de cyclus van een vrouw veranderen de oestrogeen- en progesteronspiegels voortdurend. Uit eerder onderzoek bleek al dat die hormonale veranderingen de emotieherkenning van vrouwen kan beïnvloeden. En omdat orale anticonceptie het oestrogeen- en progesteronniveau onderdrukt, is het ook logisch dat de pil de emotieherkenning van vrouwen beïnvloedt”, aldus Lischke.

Hoewel de onderzoekers toegeven dat het om subtiele veranderingen gaat, waarschuwen ze wel voor de bijwerkingen van de pil. Die kunnen een grotere impact hebben op de sociale interacties en de relaties van een vrouw dan eerder gedacht. Dat beaamt ook neurowetenschapper Estrella Montoya, die onderzoek doet naar het effect van de pil op onze emoties en gedragingen. “Ons sociale en emotionele gedrag wordt aangestuurd door natuurlijke hormoonschommelingen. Neem je die weg, bijvoorbeeld met de pil, dan kan dat uiteraard gevolgen hebben. Zo wijzen andere recente studies over het effect van de pil op sociaal gedrag uit dat deze anticonceptiemethode ook onze relaties en zelfs je partnerkeuze beïnvloedt.”

Dokter Lischka dringt er wel op aan dat er meer onderzoek nodig is om te achterhalen welk mechanisme er precies voor zorgt dat de anticonceptiepil de emotieherkenning van de vrouw verandert. “Verdere studies zijn nodig om na te gaan of de herkenning van emoties afhankelijk is van het type pil, de duur of de timing van het gebruik”, vertelt hij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.